2018 | Spanje, Terra Alta

Clos Dalian Garnacha Blanca Terra Alta DO

U kent ‘m misschien al van de rode wijn, maar ook in het wit worden er fantastische wijnen gemaakt van de druif Garnacha. Van de Garnacha Blanca om precies te zijn. De druif kent zijn oorsprong in Terra Alta, een eeuwenoud en toonaangevend Spaans wijngebied. Het zijn de lokale wijnmakers die op de eigen oude grond de verleidelijk lekkere en volle Clos Dalian Garnacha Blanca maken. Een bijzondere ervaring voor de liefhebbers die graag een nieuwe wijn ontdekken!

9,99
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 35 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Druivensoort: Garnacha Blanca
Smaakprofiel: Levendig & Fris Volledige proefnotitie
Past bij: Mediterrane gerechten, Wit vlees, zachte kaas
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Heerlijk rond en romig

Kraakheldere wijn met een warme goudkleurige gloed, die hoge ogen gooit bij wijnkenners en –liefhebbers. Vult de neus direct na het ontkurken met de elegante geuren van rijp wit fruit, een plezierige toets bloemigheid en strakke mineralen. In de mond frisse citrus en tegelijkertijd heerlijk rond en romig. Koel geserveerd, op een graad of negen, op zijn best. Helemaal perfect in combinatie met mediterrane maaltijden, wit vlees en zachte kazen.
Serveertips
Specificaties
WijnsoortWitte Wijn
LandSpanje
DruivensoortGarnacha Blanca
RegioTerra Alta
SmaakprofielLevendig & Fris
Jaargang2018
Alcoholgehalte13.00
Serveertemperatuur8-9 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2021
AllergenenBevat Sulfieten
AfsluitingSchroefdop
EAN-nummer48411045713785
Art.nr.624348
Reviews
Clos-Dalian-Garnacha-Blanca-Terra-Alta-DO

De witte Garnacha is een van de belangrijkste en meest aangeplante druiven in Spanje. De druif, die bekend staat om zijn volle wijnen met een relatief hoog alcoholpercentage, is dol op een warm klimaat en een arme, droge grond. Dat betekent dat de Garnacha Blanca zich prima thuis voelt in wijngaarden van Terra Alta, die op zo’n 400 meter hoogte liggen. Hier profiteren de druiven van zonovergoten zomers. Een verkoelend briesje uit de Ebrovallei houdt de druiven sterk en gezond.

Eeuwen aan kennis in Terra Alta

Terra Alta betekent letterlijk vertaald ‘hoge landen’. Het is het meest zuidelijk en hoogst gelegen wijngebied in het Spaanse Catalonië. In het prachtige heuvellandschap houdt de lokale bevolking zich al duizend jaar bezig met wijnbouw. Beproefde oude wijntradities worden er gecombineerd met nieuwe vinificatietechnieken. Met succes! Want was het tot enkele eeuwen geleden alleen de lokale bevolking die genoot van de eigen wijnen, tegenwoordig zijn de wijnen uit Terra Alta wereldwijd waanzinnig populair dankzij hun hoge kwaliteit en zeer plezierige prijs.

Samen sterker

Hoewel de wijngeschiedenis er zo’n duizend jaar terug gaat, zat het de wijnindustrie in Catalonië - en dus ook Terra Alta - niet altijd mee. Tijdens de Spaanse burgeroorlog werden er veel wijnhuizen vernietigd, waarna Franco’s regime een stevige stempel drukte op de wijnbouw. Ver weg van de Spaanse hoofdstad en de bemoeienissen van Franco werd daarom in 1942 in Reus, onder Barcelona, de coöperatie UTECO opgericht. In 1963 ging de coöperatie over in Cellers Unió, dat zich volledig los wist te maken van de bemoeienissen van en de opgelegde beperkingen door de staat. Met de vernieuwde onafhankelijke status wist Cellers Unió wijnboeren en andere coöperaties aan zich te binden en werd er samengewerkt om de wijnproductie te verbeteren. Tegenwoordig is Cellers Unió, die ook verantwoordelijk is voor deze Clos Dalian Garnacha Blanca, een van de belangrijkste wijnproducenten in Spanje. Bovendien is de coöperatie van groot belang voor het leven op het platteland. Cellers Unió zet zich in voor verbetering van de werkomstandigheden op het Catalaanse land en is voor modernisering en professionalisering van dit wijnbouwgebied van grote betekenis.

Naar boven