Fraaier wordt het niet. Deze goudbekroonde rode wijn van Château de Cartujac in Haut-Médoc combineert de prachtige smaken van donkere pruimen en jamachtig cassisfruit met krachtige tannines. Geraffineerd en gespierd. Laat u dus niet misleiden door de term Cru Bourgeois, die ook wel eens heel vrij wordt vertaald als de lichtere variant van de statige Cru-wijnen. Want dit is een Cru met klasse! En deze Haut-Médoc mag dan nog wat jong zijn, maar wat een postuur. Ons schoot maar één ding te binnen toen we ‘m mochten proeven: beestachtig lekker!
Krachtige Cru Bourgeois met klasse
-
Biefstuk
-
Entrecôte
-
Ossenhaas
-
Belegen kaas
-
Goudse kaas
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Frankrijk |
Druivenras | Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Regio | Médoc |
Smaakprofiel | Vol & Krachtig |
Jaargang | 2018 |
Alcoholgehalte | 14.50 |
Houtrijping | 12 maanden |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2028 |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 3444800201828 |
Art.nr. | 192418 |

Rendementen behaald in het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. We horen het u bijna denken: ‘Wat? Wat heeft beleggen met wijn te maken?” Daar kunnen we een hele paragraaf aan weiden, maar dat doen we niet. Waar het ons om gaat, is de kwaliteit van de wijn. En die is bij een Cru Bourgeois constant gegarandeerd. In tegenstelling tot die andere classificaties in Bordeaux – zoals Premier Cru of Grand Cru – wordt in Médoc niet de wijngaard of het wijnhuis beoordeeld, maar de wijn zelf. Die beoordeling vindt hier op de linkeroever van Bordeaux om de vijf jaar plaats. Dat betekent dat eens in de vijf jaar een lijst wordt gepubliceerd waarop de wijnen die voldoen aan de strenge kwaliteitseisen staan genoteerd. Daarbij gaat het om wijnen uit de acht Médoc-appellaties Médoc, Haut-Médoc, Listrac, Moulis, Margaux, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe. Staat er dus, zoals bij deze Château de Cartujac uit 2018, Cru Bourgeois op het etiket? Dan weet u dat u kwaliteit in handen heeft. Getest in het hier en nu. En ja, de wijn kan die prestigieuze vermelding kwijtraken. Alle reden voor de wijnmakers dus om continu hun beste beentje voor te zetten.
Rijk en complex Haut-Médoc
Die continue aandacht voor kwaliteit is wijnmaker Bruno Saintout wel toevertrouwd. Hij stamt uit een lange rij van wijnmakers uit Médoc. De familie Saintout zet zich namelijk al sinds het einde van de achttiende eeuw in voor het maken van kwaliteitswijn. En waar zijn voorouders ook schapen hoedden, richt Bruno zijn aandacht volledig op de wijngaarden en de kelder. Niet alleen bij Château de Cartujac, Bruno is ook de gepassioneerde wijnmaker achter het fraaie én betaalbare rood afkomstig van Château la Bridane AOC Saint-Julien en Château du Perier AOC Médoc. Maar goed, terug naar het naastgelegen Haut-Médoc, waar Bruno tien hectare wijngaarden bezit op een klei- en kalksteenbodem die bedekt is met een laag grind. Bijzonder smakelijk klinkt het niet, maar de druiven Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot zijn er dol op. Het grind slaat overdag warmte op, om dat ’s nachts weer af te geven. Bovendien zorgt het grind voor een perfecte drainage, waardoor de druivenstokken natte voeten niet hoeven te vrezen. Sterker nog, om in de toch vrij onvruchtbare bodem voedingsstoffen te vinden, moeten ze heel diep wortelen. En juist dat maakt het sap van de druiven onvergelijkbaar rijk en complex.