Dat er op de rechteroever in Bordeaux echt waanzinnig mooie wijnen worden gemaakt, bewijst de familie Luquot maar weer eens met deze prachtig ontwikkelde Château Cruzeau Saint-Émilion Grand Cru. Het sap van de Merlot- en Cabernet Franc druiven heeft meer dan een jaar gerijpt op kleine eikenhouten vaten. Fraaie fruittonen hebben zo gezelschap gekregen van peper, mokka en pure chocolade. Neem een slok en u begrijpt wat wordt bedoeld met de uitdrukking ‘leven als God in Frankrijk’. Wat een wijn! Deze Grand Cru tilt uw diner naar een nóg hoger niveau.
Goed geconcentreerde Grand Cru
-
Lamshaas
-
Hert
-
Ree
-
Gestoofd vlees
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Frankrijk |
Druivenras | Merlot, Cabernet Franc |
Regio | Saint-Emilion |
Smaakprofiel | Vol & Krachtig |
Jaargang | 2011 |
Alcoholgehalte | 13.00 % |
Serveertemperatuur | 18 |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2024 |
Allergenen | Bevat Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8719418023410 |
Art.nr. | 162491 |

Château Cruzeau is in de zestiende eeuw gebouwd in Saint-Émilion en in 1785 op kaart ingetekend door de cartograaf van Lodewijk XV. Die tekening laat zien dat het kasteel toen al werd omringd door wijnstokken. Ruim 120 jaar later komt het kasteel in handen van marskramer en wijnhandelaar Jean-Baptiste Luquot. Tot midden jaren negentig van de vorige eeuw richtten zijn nazaten zich vooral op de wijnhandel. Het waren Georges Luquot en zijn neef Jean-Paul die zich toelegden op wijnbouw. En dat pakten ze meteen goed aan. Er werd een nieuwe vatenkelder aangelegd en aanwezige apparatuur werd compleet vervangen. Tristan, zoon van Jean-Paul, nam het stokje over van zijn oom Georges en beide mannen verwierven een aantal hectare historische grond op de rechteroever van de Dordogne. De veelbelovende oenoloog Damien Houx werd ingevlogen en met z’n drieën wijden ze zich volledig aan de wijngaarden en de fantastische wijnen die er in de kelder zijn opgeslagen. Want als de familie zich ergens op kan bogen, dan is dat passie voor wijn. Tel daar vijf generaties aan kennis bij en een nimmer aflatende trouw aan wijntradities in Bordeaux en u weet: het zit wel snor met Château Cruzeau.
Fraaie wijn met dank aan de Galliërs
De historische wijngaard van het kasteel ligt even ten westen van Saint-Émilion op het middelste terras van Libourne. De bodem hier bestaat uit zand dat door de rivier Dordogne is afgezet. Het unieke terras is bovendien rijk aan ijzer en laat Merlot daar nou dol op zijn. Op ijzerhoudende grond ontwikkelt de druif een fluweelzacht en rond karakter. Het continentale klimaat in Saint-Émilion, met warme dagen en koele nachten, zorgen bovendien voor een perfecte rijping. Dat levert krachtige wijnen op die ideaal zijn voor rijping op eikenhout. En dat gebeurt in de kelders van Château Cruzeau in zogenaamde barriques. Dit zijn kleine vaten van 225 liter. Even een wijnweetje tussendoor: de oude inhoudsmaat voor een vat is 931 liter. Het waren de Galliërs die ergens in de derde eeuw het wijnvat en het formaat uitvonden, waarna de Romeinen de vaten over Europa uitrolden. In Frankrijk werd het vat tonneau genoemd en de inhoud afgerond naar 900 liter. Maar in zo’n groot vat moet elke druppel wijn vechten om in aanraking met het hout te komen. Hoe kleiner het vat, hoe beter het contact met hout en hoe fraaier de tonen van vanille en chocolade. Om die reden wordt in veel kelders, zoals in die van Château Cruzeau, de tonneau ingewisseld voor de barrique. Vier keer kleiner, maar wel met vier keer zoveel smaak!