Champagne

Als we het over Champagne hebben dan hebben we het vaak over kerst, oud en nieuw, borrels en andere feestelijke gelegenheden. Maar wat is Champagne nou precies? Hoe komt die bubbel in de fles? Waar drinkt u Champagne bij? En wat is eigenlijk het verschil tussen Champagne, Cava en Prosecco. Hier leest u alles wat u moet weten over deze fris-zurige mousserende wijn.

De ene bubbel is de andere niet

Wat is het verschil tussen Cava, Champagne en Prosecco? Het zijn alle drie mousserende wijnen en toch zijn er aardig wat verschillen. Champagne is de Franse bubbelwijn die alleen zo mag heten als hij uit het gebied Champagne komt en die al snel drie jaar rijpt in een kelder. Cava is de Spaanse variant die weliswaar op dezelfde manier wordt gemaakt als Champagne, maar die 'slechts' negen maanden hoeft te rijpen. Dat verklaart het prijsverschil tussen de Franse en de Spaanse bubbelwijn. En dan is daar nog de Italiaanse feestwijn Prosecco die een tweede gisting krijgt in de tank, in tegenstelling tot Champagne en Cava die gisten in de fles. Dat geeft Prosecco een iets ander karakter: jonger, frisser en iets zoeter. 

Hebben de wijnen ook iets gemeen? Jazeker! De mousserende wijnen zijn namelijk stuk voor stuk feestelijk en erg lekker. 

Champagne
Champagne

Wat is lekker bij Champagne?

Champagne is perfect om speciale gelegenheden nog feestelijker te maken, maar wist u dat Champagne ook heerlijk is in combinatie met diverse gerechten? De bubbels in Champagne schudden de smaakpappillen wakker en zorgen er voor dat uw mond na elke slok wordt schoongespoeld. Ze ontdoen het gehemelte van vettigheid en frissen de mond op voor de volgende hap. Perfect bij een vette hap! Zet die fles dus maar koud en geniet van een heerlijk glas Champagne. 

Favorieten van Wijnvoordeel

Hoe komen de bubbels in de wijn?

Er zijn verschillende manieren om bubbels in een fles wijn te krijgen. Bij Champagne gebeurt dit tijdens de zogenaamde tweede gisting in de fles. Aan een gewone wijn wordt een mengsel van gist, wijn en suiker, ook wel de liquer de tirage genoemd, toegevoegd. De suiker en de gist zorgen voor koolzuurgas, oftewel kleine luchtbelletjes in de wijn. Dit proces wordt de méthode traditionnelle genoemd. Cava, de Spaanse bubbelwijn, wordt op een soortgelijke manier gemaakt. 

Bij Prosecco wordt voor een andere aanpak gekozen: de méthode Charmat. Bij de Italiaanse bubbelwijn wordt de liquer de tirage niet in de fles, maar in een tank toegevoegd aan de basiswijn. Het koolzuurgas dat bij de tweede gisting ontstaat kan niet uit de tank en wordt, in de vorm van vele kleine bubbeltjes, opgenomen in de wijn. 

Wat is Champagne?

Champagne is een Franse mousserende wijn. Alleen mousserende wijnen uit de regio Champagne die geproduceerd zijn volgens de méthode traditionelle, mogen Champagne heten. De duurste Franse advocaten hebben een goede opdrachtgever aan dit gebied. De naam is namelijk beschermd in veel landen over de hele wereld wat betekent dat de naam niet gebruikt mag worden voor eigen producten of wijnen. Zo moest een nieuw parfum met deze naam bijvoorbeeld van de markt worden gehaald.

De wijn word het meest gemaakt van de druivensoorten Pinot Meunier, Pinot Noir en Chardonnay. De meest gedronken Champagnes zijn Brut Champagnes. Dit is een soort Champagne waarin minder dan 15 gram suiker per liter zit. De wijn is vaak fris-zuur van smaak en kan erg verschillen in prijs. Voor zo’n 20 euro haalt u al een goede fles in huis, maar dit kan hoog oplopen tot soms wel duizenden euro’s.

Naar boven