2017 | Frankrijk, Bourgogne

Cellier des Rebichets Mercurey Premier Cru AOC Blanc

Van de unieke Premier Cru wijngaarden in Clos Marcilly, dat onderdeel uitmaakt van de appellatie Mercurey in Bourgogne, komt deze luxe Chardonnay. Een absolute prachtwijn die het historische terroir van Clos Marcilly op weergaloze manier weerspiegelt. Dat betekent rijp fruit, subtiel hout en een heerlijk romige toets. De druiven zijn afkomstig van de jonge, nieuw aangeplante wijnstokken en presenteren een bijzonder volwassen wijn, die in beperkte oplage beschikbaar is. Een aanwinst voor de verzamelaar én de liefhebber!

44,99
flessen
Opslaan
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 35 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Druivensoort: Chardonnay
Smaakprofiel: Droog & Soepel Volledige proefnotitie
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Chardonnay van ongekende kwaliteit

Unieke lichtgele Chardonnay Premier Cru van ongekende kwaliteit. De neus onthult aroma’s van rijpe abrikoos, perzik, appel en een subtiele toets hout dankzij tien maanden rijping op eikenhout. Heerlijk zacht van smaak met tonen van abrikoos, appel, sinaasappel en marmelade, aangevuld met een mooi romig vetje, opnieuw subtiele houttonen, vanille en een vleug ceder. Pure luxe en elegantie van misschien wel het bijzonderste terroir in Mercurey.
Serveertips
  • Garnalen
  • Oesters
  • Zalm
  • Roomsaus
Specificaties
WijnsoortWitte Wijn
LandFrankrijk
DruivensoortChardonnay
RegioBourgogne
SmaakprofielDroog & Soepel
Jaargang2017
Alcoholgehalte13.00 %
Houtrijping10 maanden
Serveertemperatuur8-9 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2023
AfsluitingKurk
EAN-nummer3701157801218
Art.nr.231167
Reviews
Cellier-des-Rebichets-Mercurey-Premier-Cru-AOC-Blanc
Een aanwinst voor de verzamelaar én de liefhebber!

Het valt niet mee om door de Franse wetgeving heen de weg te vinden in het kloppende wijnhart van Frankrijk, Bourgogne. Het wijngebied is een doolhof geworden van appellaties en wijnpercelen, elk met hun eigen kenmerkende kwaliteiten. Wie de weg kent, weet echter dat er in elke hoek van dit doolhof ware wijnschatten zijn te vinden. Clos Marcilly in Mercurey, dat weer is gelegen in het wijngebied Côte Chalonnaise, is zo’n hoek in het wijndoolhof. Al in 1943 werden in Mercurey de eerste vijf Premier Crus aangewezen, waaronder Clos Marcilly. Inmiddels staan 32 wijngaarden te boek als Premier Cru. In al dat wijngeweld en de wereldfaam raakte een van de Premier Crus van het eerste uur, Clos Marcilly, wat in de vergetelheid. Onbegrijpelijk, want de wijngaarden met hun lichte bodem van kleiachtig kalksteen vormen de perfecte basis voor wijnteelt. Niet in de laatste plaats vanwege de goed gedraineerde grond, waaraan het gebied de naam dankt. Marcilly is namelijk een afgeleide van mariscus, Latijns voor moeras. En laat de Chardonnaydruif nou een voorkeur hebben voor vochtige en kalkrijke kleigrond. Tel daarbij de heuvelrug op, die de wijngaarden beschermt tegen strenge vorst en succes is gegarandeerd.

‘De erfgenamen van Saint-Genys’

Patrice de Jeu herkende de kwaliteiten van het bijzondere terroir. Met als doel om wijnen te creëren volgens de puurste tradities van Bourgogne, richtte hij in 2011 een wijnhuis op. De Jeu wist zich van meet af aan omringd door vrienden en familie, die net als hij nakomelingen zijn van de wijnfamilie Saint-Genys. De naam voor het wijndomein was dan ook snel gevonden: Les Héritiers Saint-Genys, ofwel de erfgenamen van Saint-Genys. Het streven van de gepassioneerde wijnmaker is om vergeten wijnpercelen te herstellen en ze het aanzien terug te geven die ze ooit genoten. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de wijngaarden in Clos Marcilly. Dit uitzonderlijke en historische perceel is, onder toeziend oog van gerenommeerd oenoloog Jean-Baptiste Alinc, volledig opnieuw aangeplant met Pinot Noir en Chardonnay. De eerste oogst werd in 2014 gepresenteerd en gooide meteen hoge ogen. Deze 2017 is zo mogelijk nog mooier. Afkomstig uit een jaar waarin Franse wijnboeren het niet eenvoudig hadden. Slechte weersomstandigheden leidden tot dramatische lage oogsten. En dat leidde weer tot onaangename taferelen voor enkele boeren in Bordeaux, waar de druiven van de stokken werden gestolen. En niet zomaar een kistje vol, er was zelfs een wijnboer die 6,5 ton aan gestolen druiven rapporteerde. In Bourgogne ging in 2017 echter de vlag uit en werd de grootste oogst sinds 2009 bejubeld. Kwantitatief én kwalitatief. Dat blijkt ook uit deze nieuwe Chardonnay afkomstig van een historisch perceel. Pure luxe en elegantie uit Bourgogne. Een wijn van formaat die de wijngaarden van Clos Marcilly weer volledig op de kaart zet.

Naar boven