Cellier des Dauphins Châteauneuf-du-Pape
Châteauneuf-du-Pape is de beroemdste appellatie van de zuidelijke Rhône, het gebied wordt bejubeld om z’n krachtige, aromatische en volle rode wijnen. Je mag dan ook wat verwachten van een Châteauneuf-du-Pape en....
Lees meer- Gratis thuisbezorgd
- Gratis retourneren
- 100% proefgarantie
Goudbekroonde mand vol glanzend rijp fruit
-
Biefstuk
-
Lamshaas
-
Gruyère
Flesinhoud | 0.75 |
---|---|
Wijnsoort | Rode Wijn |
Land | Frankrijk |
Druivenras | Syrah, Grenache, Mourvèdre |
Regio | Rhône |
Smaakprofiel | Rond |
Jaargang | 2017 |
Alcoholgehalte | 14 % |
Classificatie | AOC Châteauneuf-du-Pape |
Serveertemperatuur | 17-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2030 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 3179075024277 |
Art.nr. | E102020 |
Awards | |

Châteauneuf-du-Pape is met afstand de grootste cru van het Rhônedal en is al in 1936, als een van de eerste wijngebieden in Frankrijk, erkend met een eigen beschermde AOC herkomstbenaming. De naam van het gebied stamt uit de veertiende eeuw, toen paus Clemens V het pauselijk hof verplaatste van Rome naar Avignon waar een zomerverblijf – een nieuw kasteel voor de paus – werd gebouwd. De wijnbouw bloeide er al volop, onder aanmoediging van de plaatselijke bisschoppen. Niet alleen omdat zij miswijn nodig hadden, ook buiten de mis om bleken zij grote liefhebbers van het plaatselijk nat te zijn. De opvolger van Clemens V, paus Johannes XXII, zette zich in voor een verdere verbetering van de wijnbouw. Hij liet er wijnstokken aanplanten waarvan de eerste Vin des Papes werd gemaakt. De strenge regels die de pausen aan hun wijnen stelden, vormen nog deels de basis voor de regels die nu nog gelden voor de AOC. Zo zijn dertien rassen toegestaan.
Cellier des Dauphins: succesvolle bundeling van kennis en krachten
Binnen de strenge regels die gelden voor Châteauneuf-du-Pape is het gebruik van dertien druivenassen toegestaan. De echte toppers zijn, net als deze Cellier des Dauphins, gemaakt van grenache, syrah en mourvèdre. Die druiven danken hun kracht aan het bijzondere terroir van Châteauneuf-du-Pape. Zo bestaat de bodem uit ijzer- en kalkhoudende klei. De klei houdt het water en de voedingstoffen goed vast, wat juist in dit warme en droge Mediterrane klimaat van groot belang is. En dan ligt die ideale bodem ook nog eens bezaaid met rolkeien die overdag de warmte van de zon opnemen en deze ’s nachts als een soort voetenkruik weer afgeven aan wijnstokken. Hierdoor gaat de rijping van de druiven dag en nacht vol stoom door. Die rijpheid en kracht ervaar je in deze adembenemende Châteauneuf-du-Pape van Cellier des Dauphins, in 1967 opgericht door Union des Vignerons des Côtes du Rhône. Dit verbond uit 1965 brengt 2.300 wijnbouwfamilies, 12.500 hectare wijngaarden uitgestrekt van het zuidoosten van de Rhône-vallei tot de voet van de Mont Ventoux en een ontelbare hoeveelheid kennis samen. De Union des Vignerons is daarmee uitgegroeid tot de belangrijkste speler in de Rhône-vallei. Met deze gastronomische Cellier des Dauphins als paradepaardje.