Goede wijn behoeft geen krans, maar wel een fles. Er zijn flessen in verschillende soorten, maten en kleuren. De wijnfles is slechts de verpakking, maar toch is het de eerste indruk van een wijn.
Verschillende wijnfles vormen
Reliëf in de wijnfles
Wijnfles kleuren
Het formaat van de wijnfles
Kurk of schroefdop
De kleurrijke flessen van 94Wines
Alternatieve verpakkingen voor wijn
Verschillende vormen flessen
Er zijn verschillende vormen wijnflessen. De twee bekendste zijn de Bordeaux fles, met zijn rechte schouders na de hals, en de Bourgogne fles die meer een vloeiende vorm heeft en naar beneden toe breed uitloopt. De twee flesvormen hebben deze namen omdat ze in die streken als eerst werden gebruikt. Een Bordeauxfles wordt vandaag de dag ook gebruikt in Portugal, Chianti en Brunello in Italië en in het Spaanse Rioja en Ribera del Duero. De Bourgognefles zien we veel terug in de Franse Rhônestreek, Beaujolais en een stevigere variant wordt gebruikt voor mousserende wijnen. Toch zijn er ook genoeg gebieden waar beide typen flessen worden gebruikt. In Barolo bijvoorbeeld kiest de wijnboer zelf voor welke fles hij gaat.
Daarnaast zijn er nog veel meer flesvormen. In de Elzas bijvoorbeeld wordt onder meer een langgerekte, slanke fles gebruikt die de vorm heeft van een vis zonder kop. Wijnen uit de Elzas passen doorgaans goed bij visgerechten, vandaar. In het Duitse Franken gebruiken ze van oudsher de platte ronde Bocksbeutel. In Italië werd vroeger voor wijnen uit Chianti de Fiasco fles gebruikt: een bol type fles met een rieten mandje er omheen. Je ziet ze nog wel eens in de pizzeria staan. Ook in Italië, maar dan uit Marken, komt Verdicchio. Deze wijn wordt in de Amfora fles geleverd, een fles met een weat vrouwelijke vorm.
Reliëf in de wijnfles
We zien vaak flessen in de wat algemenere Bordeaux- of Bourgognevorm, die zich onderscheiden door een logo of wapen in reliëf. De flessen van Châteauneuf-du-Pape zijn een bekend voorbeeld, met hun twee gekruiste sleutels op de fles. De witte Muscadet de Sèvre et Maine heeft op die manier subtiel op de fles vermeld dat de wijn Sur Lie, op de gistresten, gerijpt is. Dit zijn wijnen uit een bepaalde streek die allemaal in zo`n specifieke fles gebotteld worden en daarmee heel herkenbaar zijn. Ook kan een wijnproducent zelf een fles laten maken met een mooi reliëf en daarmee een heel herkenbaar en eigen gezicht aan de fles geven.
Wijnfles kleuren
Wijnflessen worden meestal gemaakt van groen of bruin glas. Dit wordt gedaan om de wijn te beschermen tegen zonlicht. Door UV-straling kan de wijn sneller bederven en daarom worden de flessen van donker glas gemaakt. Soms zijn de flessen voor witte wijn of rosé wel van transparant glas gemaakt, zodat de kleur van de wijn goed gezien kan worden. Wit en rosé wordt doorgaans snel gedronken omdat deze wijnen het van hun frisheid moeten hebben. Daarom is het minder van belang dat ze in een donkere fles de wereld ingaan.
Het formaat van de wijnfles
Er zijn verschillende formaten wijnflessen. De standaardmaat van 75 cl is veruit de meest voorkomende. Er is echter ook een half flesje van 375 ml. Dit formaat wordt wel gebruikt voor dessertwijnen, omdat men hiervan meestal niet zo veel drinkt. Daarnaast is veel dessertwijn vrij prijzig, en een half flesje is dan makkelijker te verkopen dan een hele. De formaten die we hierna noemen zijn steeds groter dan de standaard fles. Een magnumfles heeft een inhoud van 1,5 liter, twee gewone flessen dus. Dit is een formaat wat nog wel bruikbaar is, bijvoorbeeld bij een diner met meerdere gasten. Er bestaat ook een Jéroboam van 3 liter, Methusalem van 6 liter, Balthazar van 12 liter en Nebuchadnezzar van 15 liter. Die formaten zijn leuk om indruk mee te maken, maar eigenlijk onhandelbaar groot en zwaar. Wijn in grote flessen rijpt langzamer en daardoor beter dan in een kleine fles. De wijnboer heeft daarom zelf vaak de voorkeur voor een royale magnum.
Kurk of schroefdop
De schroefdop wordt steeds populairder om een fles mee af te sluiten, ook bij de kwalitatief betere wijnen. Toch geeft de traditionele kurk vaak meer wijnbeleving. Het openen van de fles duurt wat langer en dat is echt zo`n momentje om in de stemming te komen. Maar wat is beter? Daar zijn de meningen over de verdeeld. Als een wijn met een kurk is afgesloten, kan er door de kurk een minimale (microscopisch kleine) hoeveelheid zuurstof kruipen waardoor de wijn zich op de fles nog wat ontwikkeld. Een schroefdop sluit hermetisch af. Bij rode bewaarwijnen is een kurk dus beter. Bij witte wijn en rosé, die jong en fris gedronken moet worden, is een schroefdop een goede oplossing.
De afwijking in wijn die 'kurk' genoemd wordt geeft een alles overheersende, muffe geur van nat karton. De fles is ondrinkbaar als hij eenmaal besmet is. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel die in de kurk kan zitten, maar ook in bijvoorbeeld de leidingen waarmee de wijn gebotteld wordt. Een wijn met schroefdop kan dus net zo goed besmet zijn met de kurkafwijking.
De kleurrijke flessen van 94Wines
Over wijnflessen gesproken, kent u onze kleurige flessen van 94Wines al? Deze wijnen hebben geen etiket, maar een nummer. Elke fles heeft een eigen kleur, dit maakt het heel makkelijk om je favoriete wijn te onthouden! Daarnaast staan de wijnen ook nog eens erg mooi in het wijnrek. Spaar ze allemaal!
Alternatieve verpakkingen voor wijn
Er zijn een aantal alternatieven voor de wijnfles. Het literpak van de supermarkt is een bekend maar minder elegant alternatief. Ook is er een bag-in-box bedacht, een zak gevuld met wijn in een doos met tapkraantje. Deze hebben een inhoud van bijvoorbeeld 3 liter. Omdat de zak in de doos vacuüm trekt nadat er wijn afgetapt is, komt er geen zuurstof bij de wijn en hoeft zo`n bag-in-box niet binnen een paar dagen op te zijn. Ook zijn er wijnflessen van PET materiaal, het lichte plasticmateriaal waar ook frisdrankflessen van gemaakt zijn. Handig om wijn mee te nemen voor bijvoorbeeld een picknick. Ook zijn er wel eens wijnen of wijncocktails in blik gesignaleerd. De traditionele glazen wijnfles blijft toch de grote favoriet.