Bekijk alle:
Welke wijn bij vis? Dat vis moet zwemmen, is duidelijk. Maar in welke wijn? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Want kies je een magere vis of ligt er een vet exemplaar als zalm op het bord? Hoe wordt de vis bereid en geniet je zo van jouw vis of serveer je ‘m met een romige saus? Ook dat is bepalend voor de keuze van de beste wijn bij vis.
In het kort kunnen we alvast een vuistregel geven: schenk subtiele wijnen als een Grüner Veltliner bij magere vissoorten als kabeljauw en forel. Ontkurk een volle en stevige wijn bij vette vissen als makreel en zalm en ga ook voor een volle wijn als je vis rijkelijke wordt overgoten met bijvoorbeeld een kaassaus. En hoe het zit met wijn bij sushi of schaal- en schelpdieren? We leggen het je hieronder uit.
Prachtige wijnen bij vis
Wijn bij magere vis
Voor de lekkerste combinatie kijk je naar de structuur en de kleur van de vis. Is de vis mager en wit? Schenk dan een lichte frisse wijn zoals sauvignon blanc. Magere vissen zijn bijvoorbeeld kabeljauw, dorade, schelvis, tong en forel. Lichte en frisse wijnen met levendige zuren zijn hierbij de perfecte smaakmakers denk hierbij aan pinot grigio De keuze valt dan al snel op een wit exemplaar, maar een droge rosé is ook een heerlijke combinatie. Liever een rode wijn? Het is niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar ga dan voor een frisfruitig en soepel exemplaar waarvan de tannines de vissmaak niet wegblazen hiervoor kun je denken aan pinot noir en merlot.
Wijn bij vette vis en volle sauzen
Hoe vetter de vis en hoe voller de saus, hoe ronder de wijn. En hoe uitgesprokener de smaak, hoe steviger de wijn mag zijn. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld makreel en paling. Die twee laten zich perfect combineren met een houtgerijpte chardonnay met een klein vetje. Zalm is wellicht de bekendste vette vis. Zo bekend en op zo veel manieren te bereiden dat deze vis een eigen pagina heeft gekregen. Dat geldt ook voor tonijn. Hierbij kun je een heerlijke houtgerijpte chardonnay combineren of een riesling spätlese.
Wijn bij sushi
In Japan wordt de rijstwijn saké geschonken bij sushi. Ga je liever voor wijn van druiven, dan is een glas fris wit het beste advies. grüner veltliner en sauvignon blanc zijn fris en flexibel genoeg om de keur aan smaken aan te kunnen. Wees wel zuinig met wasabi, teriyaki en soja, die je smaakpapillen behoorlijk aan het werk zetten. Een match made in heaven is sushi met champagne. En ga je voor een gedurfde combinatie, schenk dan een gamay. Het hartige karakter van die wijn past perfect bij het hoge umami-gehalte in rauwe vis.
Wijn bij schaal- en schelpdieren
En oké, schaal- en schelpdieren zijn geen vissen. Maar ook deze delicatessen gaan fantastisch goed samen met wijn. Zo fraai zelfs, dat de combinatie wijn en schaal- en schelpdieren een eigen pagina heeft gekregen. Hier vertellen we je onder meer wat de beste tafelgenoot is bij lekkernijen als mosselen, coquilles en kreeft. We kunnen alvast vertellen dat sauvignon blanc, chablis en viognier goed bij schaal- en schelpdieren passen, maar klik hier voor de uitgebreide blog!