Als de zonnestralen achter de wolken vandaan komen, lopen we vaak gauw naar de koelkast om de rosé koud te zetten. In de zomer drinken we bijna geen rode wijn en in de winter staat de witte wijn te wachten tot het nieuwe voorjaar. Is dit logisch? Of zijn wijnen eigenlijk geschikt voor elk moment?
Herken jij je hierin? Dan geven we je geen ongelijk. Want terwijl je geniet van de eerste zonnestralen van de zomer, smaakt een goed glas rosé ontzettend lekker. Toch is de logica van wit en rosé in de zomer en rood in het najaar en de winter achterhaald. Schenk gewoon die wijn waar je zin in hebt of die perfect combineert met jouw gerecht. Serveer die rosé maar eens naast een oosters gerecht in de herfst en je zal proeven dat hij nog steeds even goed smaakt. En bovendien drinken ze in Frankrijk en Italië het hele jaar door wit, rood én rosé. Oftewel, tijd om gewoontes te veranderen en juist eens een andere wijn te openen volgende keer.
Rode wijn bij…. vis
Als er rode wijnen zijn die fantastisch smaken in de zomer, dan zijn het zeker weten de lichtere rode wijnen. Denk eens aan frisse, fruitige wijnen zoals een Pinot Noir, Gamay, Zweigelt of Grenache. We hebben het over wijnen met zachte tannines en mooie zuren. Perfecte wijnen om licht te koelen. Maar doe dit niet té, je wilt tenslotte nog de mooie aroma’s en smaken van de wijn blijven proeven. In de zomer genieten we vaak van lichtere gerechten zoals salades en vis. En ja, daar past een rode wijn prima bij! Misschien kom je dan wel tot je nieuwe favoriete wijn spijs combinaties.
Uitpakken met witte wijn
Witte wijnen zijn voor elk seizoen. Een frisse, fruitige wijn smaakt heerlijk in de zomer en is ook in de winter bij een voorgerecht een heerlijke starter. In plaats van rood bij een hoofdgerecht kun je een volle, houtgerijpte wijn naast een gerecht neerzetten. Een romig gerecht gaat daar bijvoorbeeld ontzettend goed op. Dit kan er zelfs voor zorgen dat een gerecht beter tot z’n recht komt. Verder willen we geen gouden combinaties breken, maar behalve nebbiolo gaat ook een mooie volle Chardonnay uit Piemonte bijvoorbeeld ontzettend goed met truffel samen. Probeer eens te kijken naar welke gerechten je maakt en of je daar ook een andere, mooie witte wijn naast kan zetten. Vaak kom je dan tot de mooiste combinaties.
Kamertemperatuur van vroeger
Soms smaakt een wijn helemaal niet zoals je hem wilt proeven. Dit kan aan meerdere dingen liggen, zoals de temperatuur van de wijn. Serveren op kamertemperatuur luidt het advies voor rode wijn. Maar ja, die regel stamt uit de tijd waarin het in de woonkamer niet warmer was dan een graad of 18. Tegenwoordig hebben we het een stuk aangenamer in huis. Wees daarom niet bang om een rode wijn (licht) te koelen naar de kamertemperatuur van ooit. Dit zorgt ervoor dat je de wijn daadwerkelijk proeft zoals deze moet zijn.
Geen goed of fout
Er is één ding zeker bij wijn: er is geen goed of fout. Het belangrijkste is dat jij het lekker vindt. Als jij geniet van de combinatie, dan is-ie gewoon goed! En heb je een combinatie gemaakt die niet voor herhaling vatbaar is? Ga op avontuur om te ontdekken welke wijn wel perfect matcht. Door je smaak te blijven prikkelen kom je elke keer weer mooie combinaties tegen. Ons advies daarom: ga voor die wijn die jij het lekkerst vindt en ga daarbij gerust buiten de gebaande paden en laat je verrassen door bijzondere combinaties!