Spaanse tapas, wie is er niet gek op? Alle vrienden en de hele familie optrommelen om samen heerlijk lang te tafelen. Uiteraard onder het genot van een Spaanse wijn. Zoveel wijngebieden, zoveel wijnen, zoveel keuze… je kent het vast. Spanje heeft genoeg mooie wijnen om te combineren met tapas. Om het je wat makkelijker te maken, delen we onze favoriete combinaties. Welke wijn je kiest hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke smaak. Zet dus gerust een aantal verschillende wijnen op tafel, zodat je jouw perfecte smaakcombinatie kunt ontdekken!
Verdejo
Wanneer we denken aan tapas met vis, denken we aan Verdejo; de belangrijkste en lokale variëteit uit het wijngebied Rueda. Wijnen van deze druif zijn fris, aromatisch en kruidig en kunnen zeer goed rijpen. Om de frisheid van de druif zoveel mogelijk te bewaren worden de druiven ’s nachts, als het koeler is, geplukt. Wijnen van de Verdejo hebben de geur en smaak van peren, citrus en kruiden en krijgen na enige jaren op fles honingachtige tonen met een duidelijke indruk van noten. Onze persoonlijke favoriet om te drinken bij vistapas is de stijlvolle Caballo de Oro Verdejo of Casa Safra Verdejo. Heerlijk bij viskoekjes of ansjovis met peterselie bijvoorbeeld!
Rioja is een van de bekendste streken van Spanje, hier worden zeer hoogwaardige wijnen gemaakt. Vooral de traditionele rode wijnen zijn wereldberoemd. In combinatie met tapas raden we de jongere Rioja Crianza aan. Deze rijpt korter dan de Reserva en Gran Reserva en is daardoor wat minder uitgesproken van smaak. En juist daarom een uitstekende keuze om te schenken bij vleestapas zoals jamon iberico, chorizo, empanadas en gehaktballetjes in tomatensaus. Liever kaas? Snij dan een blokje jonge Goudse of de populaire Spaanse Máhon af. Probeer maar eens met Cerro Anon van Bodegas Olarra. Deze Rioja Crianza is overspoeld met medailles en mag met recht een topwijn genoemd worden!
Rosado is de Spaanse benaming voor rosé. De meeste Spaanse rosé wijnen komen uit Rioja en Navarra, deze zijn over het algemeen intenser van smaak en dieper van kleur dan de Franse rosé wijnen uit de Provence. Hierdoor passen de Spanjaarden ook mooi bij tapas met een wat sterkere smaak, zoals chorizo en aioli. Maar ook bij geroosterde paprika is een glas rosé heerlijk genieten. Zelf zetten we graag de rosado van Villa de Adnos koud voor een tapasavond. Een smaakvolle rosé met een intens en aangenaam karakter. Zeker het proberen waard!
De populaire mousserende wijn Cava komt uit de streek Penedès en wordt op dezelfde wijze gemaakt als Champagne, maar dan van Spaanse druivenrassen. Hoewel er steeds meer zorg wordt besteed aan het maken van Cava wijnen, blijven ze tegen een aantrekkelijke prijs verkrijgbaar. Het toevoegen van Cava aan een Spaanse tapasavond maakt het lange tafelen nog feestelijker! Schenk de wijn eens bij gamba’s, gefrituurde tapas of serranoham. Onze favoriet? Dat is de Cava van Casa Safra. Deze heeft een fijne elegante mousse en een frisse, fruitige smaak. Proost!
Sherry, de meeste mensen hebben er wel van gehoord maar zijn er verder niet bekend mee. Dat is jammer, want Sherry is ‘the comeback kid’ onder de wijnen. Sherry mag dan ook zeker niet ontbreken in de lijst met ultieme tapaswijnen. Sherry is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera in het uiterste zuiden van Andalusië. Het is een Spaanse versterkte wijn die door middel van het solera-systeem wordt opgevoed. De combinatie van een goed glas Sherry met koude tapas als amandelen, olijven en serranoham is subliem te noemen. Maar ook warme tapas, zoals chorizo en champignons, laten zich graag begeleiden door Sherry. Wij raden Cedro Fino aan, een droge Sherry gemaakt van 100% Palomino van Bodegas Williams & Humbert.
Hopelijk barst je weer van de inspiratie na het lezen van dit blog. Wij hebben onze eerstvolgende tapasavond in elk geval alweer gepland. Mocht je nou zelf nog heerlijke combinaties weten, geef die dan vooral door in een reactie onder deze post.
Buen provecho!