Welke wijn bij varkensvlees? Die vraag is niet één, twee, drie beantwoord. Want geen vleessoort zo veelzijdig als het vlees van een varken. Varkenshaas, spareribs, beenham, buikspek, rollade, schnitzel varkenskotelet… Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar welke wijn schenk je nou bij welk stukje varkensvlees? De vuistregel is rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Varkensvlees zit daar tussenin, dat betekent dat je kunt gaan voor een rode of een witte wijn of een volle rosé.
De bereiding is leidend. Gebakken, geroosterd of gewokt varkensvlees vraagt om een frisse wijn met voldoende beet om de vetten in het vlees aan te kunnen. Denk in het rood aan een Spätburgunder of een Beaujolais. In het wit is een Riesling een perfecte begeleider en de roséliefhebber kan genieten van een vol exemplaar. Gebraden varkensvlees vraagt om rijpe en zachte wijnen, die passen bij de structuur van het zachte vlees. Een houtgerijpte Chardonnay of Chenin Blanc is dan heerlijk. In het rood zijn Merlot en Shiraz aanraders. Hieronder gaan we dieper in op een paar ideale combinaties.
Prachtige wijnen bij varkensvlees
Welke wijn bij varkenshaas?
Een stukje varkenshaas ligt natuurlijk niet alleen op het bord. Je kunt het vlees overgieten met een rode portsaus of een romige saus, denk bijvoorbeeld aan varkenshaas met champignonsaus. De kleur van de saus geeft al aan welke wijn het best past. Bij de portsaus past een fruitige rode wijn het best, bij de roomsaus schenk je een volle witte wijn, bij voorkeur met houtrijping. Rosé is ook een prima begeleider als je naast de varkenshaas een frisse salade op tafel zet. De zuren in de wijn en de salade vullen elkaar prima aan. En een zomerse rosé is ook de perfecte wijn om de pittige smaken van bijvoorbeeld pepersaus of mosterdsaus te blussen.
- Tempranillo
- Pinot Noir
- Chardonnay (houtgerijpt)
- Rosé uit de Provence
Welke wijn bij schnitzel?
Staat er Wienerschnitzel op het menu? Dan is de keuze voor de wijn logisch: een droge en loepzuivere Grüner Veltliner uit Oostenrijk natuurlijk. De verkwikkende zuren sluiten perfect aan bij de krokante en ietwat vettige schnitzel. Om diezelfde redenen is ook een Riesling een uitstekende partner. Drink je liever rood? Kies dan voor een fris en rood exemplaar zoals een sappige Spätburgunder. Licht gekoeld, denk aan een graad of veertien, is die wijn op zijn best naast een schnitzel.
Welke wijn bij buikspek?
De favoriet van menig barbecuefanaat en ook bereid in de oven niet te versmaden: krokant en gekruid buikspek. Onze favoriete wijn bij dit heerlijke stukje vlees? Een loepzuivere, strakke en frisse Riesling, waarvan de zuren zo ongeveer door het vettige spek snijden. Heerlijk! Fruitig en sappig rood is trouwens ook een echte aanrader. Bij voorkeur een exemplaar zonder straffe tannines, maar met rijp fruit en kruidige tonen die perfect aansluiten bij het gekruide buikspek.
- Riesling
- Weissburgunder
- Nebbiolo
- Tempranillo