Wijn bij sauzen en marinades

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze artikels toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: Marleen
op 28-06-2019
Delen
Wijn bij sauzen en marinades
zoete rode wijnzoete rode wijn

Vlees gemarineerd in rode wijn, om je vingers bij af te likken zo lekker. En wat te denken van een mooi stukje vlees van de grill met een smeuïg sausje? Heerlijk! Maar marinades en sauzen hebben een grote invloed op de smaak van het vlees. Zo geven marinades met citroensap een frisse smaak aan het vlees, die nog eens extra wordt benadrukt met een stuivend frisse wijn. Maar dat frisse wijntje valt in het niet bij vlees dat flink is gekruid of een rooksmaak heeft gekregen. Daar past een kruidige rode wijn dan weer het best bij.

Ook vlees dat wordt geserveerd met barbecuesaus laat zich perfect combineren met een kruidige rode wijn. En gaat u voor een lekker romige knoflooksaus? Juist: dan schenkt u een romige witte wijn. Zie, zo heel ingewikkeld is het niet. En al helemaal niet met onze wijnadviezen.

Wijn bij marinades

 

Peperige marinades en marinades met rooksmaak

  • Kruidige Syrah

Marinade op oliebasis, met citroensap en verse kruiden

  • Grüner Veltliner
  • Sauvignon Blanc

Aziatische marinades

  • Pinot Gris
  • Riesling
  • Rosé (Provence)
  • Gewürztraminer
  • Pinot Noir
  1. Pluvium Merseguera-Sauvignon Blanc
    • Smaakprofiel
      Levendig & Fris
    • Druivenras
      Sauvignon Blanc, Merseguera
    • Land & Regio
      Spanje
    Normale prijs 5,29 Speciale prijs 4,49
    U bespaart

Marinade met rode wijn

Weet u dat de zuren in rode wijn het vlees zacht maken? Bovendien houdt vlees gemarineerd in wijn het vocht vast tijdens de bereiding en blijft daarom heerlijk mals. Gebruik geen metalen schaal als u vlees marineert in rode wijn, maar pak een schaal van porselein of glas. De wijn die u vervolgens schenkt bij dat heerlijke malse vlees is natuurlijk de wijn die u ook voor de marinade hebt gebruikt:

  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon
  • Blend Cabernet Sauvignon – Syrah

Wijn bij sauzen

Knoflooksaus

  • Chardonnay (houtgerijpt)
  • Viognier

Barbecuesaus

  • Syrah

Chilisaus

  • Pinot Grigio
  • Grüner Veltliner
  • Riesling

Satésaus

  • Syrah
  • Gewürztraminer
  • Rosé

Cocktailsaus

  • Grüner Veltliner
  • Sauvignon Blanc

Enkele tips: 

Tot slot enkele algemene adviezen om lang en uitgebreid te kunnen genieten van die gezellige barbecue.

Schenk de wijn niet te warm. In dat geval kan de smaak van de alcohol gaan overheersen en dat is zonde! Leg die witte wijn en rosé dus op tijd in de koelkast en zet een wijnkoeler of, ook gezellig, een bak met ijswater op tafel. Daar mag die fles rode wijn ook best even in. Want ook rode wijnen mogen licht gekoeld, tussen 16 en 18 graden, worden geschonken.

Serveer wijnen met een niet al te hoog alcoholpercentage. Tenzij je het leuk vindt dat je gasten na een paar glazen op tafel dansen. Liever iedereen met beide benen op de grond houden en toch lekker kunnen doordrinken terwijl de zon aan de hemel staat? Kies dan voor een wijn met een alcoholpercentage dat niet boven 13,5 procent uitkomt.

Wijn hoeft niet duur te zijn. Een euro of twintig voor een fles? Nergens voor nodig. Bovendien, als het gezellig is wil je gewoon nog een fles openen. En nog één… Daarom heeft Wijnvoordeel alle aanbiedingen voor je op een rijtje gezet. 

Reacties
Door 
Pieter Makkus |
 03-04-2022 12:11
Leuk initiatief! Is het ook mogelijk te vermelden welke wijnen passen bij Oosterse en Aziatische gerechten? Groet Piet
Door 
Team Wijnvoordeel |
 04-04-2022 10:50
Beste meneer Makkus, U vraagt, wij draaien. Binnenkort verschijnt hier een blog over welke wijnen de perfecte tafelgenoot zijn bij gerechten uit de Aziatische keuken. Daar wilt u natuurlijk niet op wachten, daarom lichten we alvast een tipje van de sluier op. De perfecte wijn moet namelijk aan een aantal eisen voldoen. Deze moet kunnen opboksen tegen kruiden en specerijen. Een wijn met rijpe fruittonen, een bescheiden alcoholpercentage en een licht zoetje doet het goed bij pittige gerechten. Vermijd wijnen met hoge zuren, die verscherpen de pittige smaken van uw gerecht. Het branderige gevoel in uw mond blussen met wijn is wat jammer en heeft, bij wijnen met hoge zuren, ook geen nut. Ons advies: een Gewürztaminer. Deze uitbundige knaap uit de Elzas is de ideales partner bij pittige gerechten. En de Elzas biedt meer wijnen die zich goed weten te meten met de Aziatische keuken. Denk aan de Riesling voor gerechten met vis (sushi en sashimi bijvoorbeeld) en voor wat zoetere gerechten zoals Pekingeend. En curry's en pasta's waarin room en/of kokosmelk is verwerkt vragen om een houtgerijpte Chardonnay. Liever rood? Ga dan voor een Pinot Noir die met zijn frisse, fruitige en soepele karakter heerlijk in harmonie is met de meeste gerechten uit de Aziatische keuken. Eet en drink smakelijk! Met hartelijke groet, Team Wijnvoordeel