

Het kerstdiner. Rennen, rennen, de soep staat op, de kinderen zijn aan het spelen en de tafel moet nog worden gedekt. Staat de wijn wel koud? Elk jaar weer kijken we uit naar het samenzijn tijdens de kerstdagen, en wat is er nu fijner dan een goed voorbereid kerstdiner. Of je nu van plan bent om helemaal uit te pakken met de mooiste gerechten of juist allemaal je eigen hapjes klaarmaakt op de gourmet: kerst is feest.
Een groot obstakel is vaak het matchen van het kerstdiner met een wijn. Want welke wijn is lekker bij zalmtartaar, eend met sinaasappelsaus of de beef wellington? Wat is de ultieme wijn voor bij de gourmet? En natuurlijk: welke wijn smaakt het lekkerst bij jouw dessert? Wij hebben de meest typische kerstgerechten op een rij gezet met ons advies daarachter. Drink je liever wit of rood? We hebben zo goed mogelijk geprobeerd te matchen met beide opties indien dit binnen ons advies valt. Ga je iets heerlijks maken, maar staat jouw gerecht er niet tussen? Laat een reactie achter onder deze blog en wij zullen jou van passend wijnadvies voorzien.
Wijn bij het voorgerecht
Het kerstdiner is van start! Welke wijn combineer je het beste bij jouw kerstvoorgerecht? Je vindt ze hieronder!
Blini's met zalm | Sancerre, Gavi, grüner veltliner, chardonnay (Chablis) |
Zalmtartaar | Sauvignon blanc, grüner veltliner, chenin blanc, muscadet |
Garnalencocktail | Loire sauvignon blanc, Sancerre, Reuilly |
Coquilles - met erwtjes - met pastinaak - met beurre blanc - met prosciutto of chorizo |
Chardonnay, witte bordeaux, champagne - Frisse chardonnay, sauvignon blanc - Net niet droge riesling |
Bietencarpaccio met geitenkaas | Sauvignon blanc |
Rundercarpaccio | Fruitige rosé, chardonnay, sangiovese, pinot noir |
Steak tartaar | Bordeaux: Médoc of cru bourgeois, fruitige merlot, fruitige rosé |
Vitello tonato | Verdicchio, gavi, arneis, Provence rosé, licht gekoelde Valpolicella, dolcetto, barbera |
Vol-au-vent (pasteitje met ragout) | Weissburgunder, chardonnay |
Foie Gras | Sauternes |
Gravad lax | Viognier, gewürztraminer, droge Elzas muscat |
Oesters met citroen en ui | Champagne, muscadet, Chablis |
Forel met mierikswortel | Grüner veltliner, lichte witte bourgogne (Mâcon, Bourgogne blanc), grauburgunder |
Gerookte paling | Riesling grand cru, witte grenache |
Tomatensoep | Verdejo, sauvignon blanc, merlot |
Pompoensoep | Chardonnay, viognier, pinot gris |
Mosterdsoep | Grüner veltliner, pinot gris, weissburgunder |
Vissoep | Riesling, sauvignon blanc |
Preisoep met garnalen | Loire sauvignon blanc, Chablis |
Blini's met zalm | Sancerre, Gavi, grüner veltliner, chardonnay (Chablis) |
Zalmtartaar | Sauvignon blanc, grüner veltliner, chenin blanc, muscadet |
Garnalencocktail | Loire sauvignon blanc, Sancerre, Reuilly |
Coquilles - met erwtjes - met pastinaak - met beurre blanc - met prosciutto of chorizo |
Chardonnay, witte bordeaux, champagne - Frisse chardonnay, sauvignon blanc - Net niet droge riesling |
Bietencarpaccio met geitenkaas | Sauvignon blanc |
Rundercarpaccio | Fruitige rosé, chardonnay, sangiovese, pinot noir |
Steak tartaar | Bordeaux: Médoc of cru bourgeois, fruitige merlot, fruitige rosé |
Vitello tonato | Verdicchio, gavi, arneis, Provence rosé, licht gekoelde Valpolicella, dolcetto, barbera |
Vol-au-vent (pasteitje met ragout) | Weissburgunder, chardonnay |
Foie Gras | Sauternes |
Gravad lax | Viognier, gewürztraminer, droge Elzas muscat |
Oesters met citroen en ui | Champagne, muscadet, Chablis |
Forel met mierikswortel | Grüner veltliner, lichte witte bourgogne (Mâcon, Bourgogne blanc), grauburgunder |
Gerookte paling | Riesling grand cru, witte grenache |
Tomatensoep | Verdejo, sauvignon blanc, merlot |
Pompoensoep | Chardonnay, viognier, pinot gris |
Mosterdsoep | Grüner veltliner, pinot gris, weissburgunder |
Vissoep | Riesling, sauvignon blanc |
Preisoep met garnalen | Loire sauvignon blanc, Chablis |
Onze favoriet bij vitello tonato
Onze favoriet bij gravad lax
Wijn bij saus
We vergeten vaak dat de saus die bij een gerecht geserveerd wordt, de meeste smaak aan een gerecht geeft. Serveer je een mooi stukje ossenhaas of wild tijdens het kerstdiner met één van deze sauzen? Match ‘m dan met één van deze wijnen, succes gegarandeerd!
Cranberrysaus | Barbera, kruidige Rhône |
Béarnaisesaus | Châteauneuf-du-Pape, pinot noir, Bordeaux, Pomerol, rode Rhône |
Groene pepersaus | Bordeaux, rode Toscaan, rode Rhône |
Kaassaus | Riesling, pinot gris, chasselas, silvaner, witte Bordeaux |
Kersensaus | Zinfandel of primitivo, monastrell, Amarone |
Sinaasappelsaus | Weissburgunder, riesling, viognier, Amarone |
Tomatensaus | Barbera, chianti, sangiovese, valpolicella |
Rodewijnsaus | Cabernet sauvignon, Toscaans rood |
Champignon-roomsaus | Dikke chardonnay, stevig Loire wit, mooie gerijpte Spaanse wijn |
Onze favoriet bij champignon-roomsaus
Onze favoriet bij pepersaus
Wijn bij het hoofdgerecht
Het hoofdgerecht is tijdens het kerstdiner vaak het pièce de resistance. Daarom mag deze zeker ook gematcht worden met een mooie wijn. Serveer je een specifieke saus bij je hoofdgerecht? Kijk dan zeker ook even in het overzicht hierboven.
Onze favoriet bij eendenborst in sinaasappelsaus
Onze favoriet bij een mooie ossenhaas
Wijn bij de kaas
Wijn bij kaas combineren is niet zo heel makkelijk. Kazen kunnen hele verschillende structuren en smaken hebben. Een frisse geitenkaas gaat bijvoorbeeld ontzettend goed bij sauvignon blanc, terwijl bij een blauwe kaas juist beter een wijn met wat zoetigheid gaat en het zout in de kaas evenaart. Maak je een kaasplank met verschillende kazen? Kies dan een toegankelijke wijn voor bij meerdere kazen zoals een gewürztraminer of een mooie port.
Zachte kazen als Mozzarella en Ricotta | Pinot grigio, Soave, Chiaretto, Siciliaans wit |
Witschimmelkazen als Brie en Camembert | Weissburgunder, Sancerre, Châteauneuf-du-Pape, pinot gris, riesling, Beaumes de Venise |
Roodflorakazen als Époisses en Munster | Gewürztraminer, pinot noir |
Blauwschimmelkazen als Roquefort en Gorgonzola | Arneis, Sauternes, port, blanc de blancs champagne |
Schapen- en geitenkazen | Sauvignon blanc uit de Loire: Sancerre of Pouilly-Fumé, vouvray |
Halfhardekazen als emmentaler en adbijkazen | Morgon, spätburgunder (pinot noir) |
Harde kazen als boeren belegen - Parmezaan - Comté |
Margaux, Amarone - Valpolicella Ripasso of Amarone - Bordeaux |
Oude kazen | Pomerol, Madeira, port |