Wijn en Italiaans eten is een perfecte combinatie. Wanneer je aan pasta denkt denk je aan lange, mooi gedekte tafels met veel mensen, gezelligheid, de lekkerste gerechten en mooie wijnen. Maar welke wijn past nu bij welke pasta? De beste tip voor het zoeken van een goede wijn is om de pasta te vergeten en aandacht te schenken aan de saus. Over het algemeen is een lichte wijn bij de meeste pasta’s een goede keuze. Heb je een pasta waar veel kaas in zit, dan is een rijke rode wijn een betere combinatie. Zorg in elk geval dat de aroma’s van de wijn de saus niet overtroeven. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben wij de vijf populairste pasta’s met de beste wijncombinaties voor je op een rijtje gezet.
Prachtige wijnen bij pasta
Pasta met rode saus
Een van de meest populaire gerechten is pasta met rode saus op basis van tomaten. Sauzen op tomatenbasis zijn krachtig en zuurrijk en worden vaak gemengd met rijk, rood vlees. Vanwege de zuurgraad zoeken we rode wijnen met zuren die mooi aansluiten. Denk aan:
Pasta met zeevruchten
Omdat Italië wordt omringd door de Middellandse Zee vind je er heel veel pastagerechten met zeevruchten. Misschien is dit wel de reden dat Italianen zulke heerlijke verfrissende witte wijnen maken. Deze sluiten namelijk perfect aan bij een bord dampende pasta met zeevruchten. Tenzij er tomaat in het gerecht zit, dan kun je beter voor een Italiaanse rosé gaan.
- Pinot Grigio
- Verdicchio
- Picpoul de Pinet
- Grenache Blanc
- Muscadet
Pasta met romige sauzen
Kies je voor een pasta met een romige saus, gevuld met bijvoorbeeld ham, zalm of paddenstoelen? Ga dan voor een stevige witte wijn, het liefst houtgerijpt. Ook een lichte, bloemige rode wijn gaat erg goed samen met dit gerecht. Denk aan:
- Trebbiano
- Chardonnay
- Verdicchio
- Pinot Noir
Pasta met pesto
Pasta pesto is altijd een goed idee. Dit gerecht dat binnen een kwartier op tafel staat is niet alleen erg lekker, maar ook de ideale maaltijd. Om het nog makkelijker te maken hebben we voor je uitgezocht welke wijnen dit gerecht helemaal afmaken. Omdat pesto een frisse smaak heeft kun je dit gerecht het beste combineren met een frisse, ietwat kruidige, witte wijn.
Pasta met pittige saus
Houd je van een pasta met een pittige saus, zoals pasta arrabbiatta, aglio olio e peperoncino of puttanesca? Ga dan voor rustiek Italiaans rood of een scherpe droge witte wijn.
- Siciliaans rood: Nero d'Avola, Negroamaro, Primitivo
- Zinfandel
- Valpolicella Ripasso
- Falanghina