Je kent het vast wel: je staat uren in de keuken en kookt de sterren van de hemel. Maar dan… Welke wijn schenk je nou bij die fraaie gerechten die je op tafel zet? Het advies van een sommelier komt dan goed van pas. Met zijn goed getrainde neus, kennis van wijn en de gerechten die op je bord verschijnen, maakt een sommelier jouw diner tot een nog groter succes. Maar wat is een sommelier, wat doet die wijnkenner precies en moet je zelf ook sommelier worden om de beste wijnen te kunnen selecteren? We leggen het je graag uit.
Om uit te kunnen leggen wat een sommelier is, moeten we eerst even een misverstand uit de wereld helpen. Want naast de sommeliers zijn er nog twee benijdenswaardige beroepen die met wijn te maken hebben: vinoloog en oenoloog. Die eerste is een gediplomeerd wijnkenner. Iemand die uren met de neus in de boeken (en de wijnglazen) heeft gezeten om alles te weten te komen over onder meer druivenrassen, wijnstreken en natuurlijk over wijnen en hoe die smaken. Ook een oenoloog heeft een flinke studie achter de rug. Een universitaire opleiding zelfs, waarin de oenoloog alles heeft geleerd over de wetenschap achter het telen van druiven en het maken van wijnen.
Sommelier: een benijdenswaardig beroep
Dan die sommelier. Dat is iemand die werkt in de horeca en gespecialiseerd is in wijn. Aan hem of haar de schone taak gasten van wijnadviezen te voorzien, passend bij het gerecht dat zij hebben aangewezen op de menukaart. Bovendien koopt de sommelier wijnen in, onderhoudt het contact met wijnmakers en beheert de wijnkelder. Een benijdenswaardig beroep, nietwaar? En de taak van een sommelier gaat verder. Hij of zij ziet erop toe dat de wijn op de juiste temperatuur wordt geschonken en in de juiste glazen. Bovendien werkt de sommelier nauw samen met de chef-kok. als er een nieuwe kaart wordt samengesteld, proeft dit duo samen de nieuwe gerechten en bespreken ze welke wijnen daar perfect bij passen. Alles om de klant in de watten te leggen en te verrassen met mooie gerechten en een passend wijnaanbod.
Wijn ruiken en proeven
Je begrijpt het: als sommelier moet je behoorlijk wat wijnkennis hebben. En een goede neus natuurlijk! Want, en dat klinkt wat vreemd, ruiken is een van de belangrijkste onderdelen van wijnproeven. Want het is je neus die bepaalt wat je proeft in de mond. Fruit, bloemen, vanille en nog veel meer fraaie tonen. Ruik je natte karton? Dan weet je dat je de wijn vooral niet moet proeven. Dit geeft namelijk aan de wijn ‘kurk heeft’. Of beter: dat er een bepaalde schimmel of bacterie in de wijn zit die daar niet hoort. Niet fijn, maar het kan een enkele keer voorkomen. Bij het ruiken ontdek je dit defect nog voordat je het glas aan de lip zet. Da’s dan wel weer fijn.
Sommelier worden of toch niet?
Wat je verder in huis moet hebben om sommelier te worden, is een flinke dosis passie voor wijn én kennis over wijn. Want wat zijn de specifieke geur- en smaakkenmerken van al die druivenrassen, welke resultaten behalen die druiven in de verschillende wijnlanden en wijnstreken en welke invloed heeft het productieproces op de geur en de smaak? Een dosis nieuws- en leergierigheid kan ook geen kwaad. In de wereld van wijn volgen ontwikkelingen elkaar namelijk snel op en dus blijft er altijd wat te leren. Heb je daar oren naar en de juiste neus voor? Schrijf je dan in voor een cursus of thuisstudie sommelier. Geen zin in of tijd voor een studie en toch goede sier willen maken met een flinke dosis kennis over dé perfecte wijn bij jouw zelfbereide diner? Wij helpen je, van A tot Z.
Wijnvoordeel: je eigen privésommelier
Wij hebben helder voor jou op een rij gezet welke wijn en spijs de lekkerste combinaties vormen. Wil je zelf een keuze maken, dan is onze Wijnvoordeel Wijnzoeker jouw ideale tool. Hiermee selecteer je namelijk heel eenvoudig de wijnen die naadloos aansluiten bij jouw criteria. Van kleur en wijnland tot gewenst smaakprofiel. Twijfel je tussen een aantal vergelijkbare wijnen? Dan geven de proefnotitie en serveertips bij elke wijn ongetwijfeld de doorslag. En met de uitgebreide achtergrondinformatie bij elke wijn, laat jij al jouw gasten versteld staan van je wijnkennis. Doe er je voordeel mee!