Top 10 blauwe Italiaanse druivenrassen

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: Saskia
op 20-03-2023
Delen
Blauwe Italiaanse druiven
Blauwe Italiaanse druiven

Eeuwenlang heeft Italië bestaan uit onafhankelijke regio’s waarbij elke regio zijn eigen identiteit kende van taal, keuken en wijnbouw. Dit is terug te zien in de vele wijnstijlen die te vinden zijn in Italië. Daarnaast zijn er meer dan honderden druivenrassen te vinden waarvan sommige alleen lokaal voorkomen. Wij zetten de belangrijkste druivenrassen voor je op een rij met natuurlijk wat fijne wijnspijs tips. Dit is de top 10 blauwe Italiaanse druivenrassen:   

Nebbiolo

Dé druif van de fantastische Barolo- en Barbaresco-wijnen is nebbiolo. Deze druif is rijk aan frisse zuren en krachtige tannines. Wijnen van nebbiolo zijn licht van kleur met delicate aroma’s van rood fruit als kersen, bloemen als rozen en viooltjes, anijs, truffel en specerijen. Grote wijnen rijpen vaak relatief lang om vervolgens nog op de fles verder te rijpen. Na deze tijd ontwikkelt de wijn zich en krijgt deze aroma’s van leer, truffel en aardse bostonen. Heerlijk bij krachtige gerechten als truffelrisotto, wild, gebraden rood vlees of een goede kaasplank! 

  1. Het Luxe Dinerpakket
    • Druivenras
      Chardonnay, Sauvignon Blanc, Corvina, Corvinone, Gamay, Muscadelle, Nebbiolo, Rondinella, Sémillon
    Normale prijs 92,99 Speciale prijs 69,99
    Je bespaart
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Sangiovese

Sangiovese is de meest aangeplante druif van Italië en levert wijnen van wereldformaat zoals Chianti en Brunello di Montalcino. De druif groeit voornamelijk in Toscane en Umbrië en brengt wijnen voort met een donkere kleur en aroma’s van fruit als zwarte kersen, bramen, pruimen en rode bessen, bloemige tonen, kruiden en specerijen. Door de hoge zuurgraad is sangiovese heerlijk bij gerechten met tomaat, rode peper en gegrilde gerechten. Sangiovese is dan ook fantastisch lekker bij ossobucco, een mooie steak (fiorentina) of gerechten als pizza en spaghetti bolognese.  

  1. Oro Italiano Governo
    • Smaakprofiel
      Rond
    • Druivenras
      Cabernet Sauvignon, Ciliegiolo, Sangiovese
    • Land & Regio
      Italië, Toscane
    10,49
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Barbera

Uit Piemonte komen naast geweldige wijnen gemaakt van nebbiolo ook fantastische wijnen van de druif barbera. Hier vertegenwoordigt de druif zelfs zo’n 50 procent van de totale aanplant en is daarmee het meeste aangeplant in Piemonte. De barberadruif is rijk aan kleur en heeft van veel zuren en niet al te veel tannines. In wijnen gemaakt van barbera komen vaak intens fruitige aroma’s van rode bessen, frambozen, zoethout en donkere kersen naar boven. Afhankelijk van hoe de wijn is gerijpt kan de wijn licht zijn tot behoorlijk complex en steviger wanneer deze op hout heeft gerijpt. Barbera matcht geweldig bij verschillende Italiaanse gerechten als Lasagne en pasta pesto. Door de frisse tonen in de wijn past deze ook perfect bij wat rijkere gerechten, zoals een stukje entrecôte, waar de frisse tonen als het ware doorheen snijden.  

  1. San Tanaro 8 Gioie Rosso
    • Smaakprofiel
      Vol
    • Druivenras
      Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Barbera, Albarossa, Bonarda, Dolcetto, Freisa
    • Land & Regio
      Italië, Piemonte
    9,29
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Corvina

Zeg je Amarone, dan zeg je corvina. Deze druif staat zonder twijfel het meest aangeplant in het noorden van Italië, in de Veneto. Hier worden fantastische Valpolicella-wijnen gemaakt met corvina in de basis. De druif geeft veel aroma’s en karakter. Denk aan aroma’s van kersen, bittere chocolade en een fijne frisheid. Van corvina worden zeer verschillende stijlen wijn gemaakt. Van jong, fris en fruitig tot complex, gedroogd en uitgesproken. Droog of zoet, met deze druif weten wijnmakers wereldwijnen neer te zetten. Lichtere varianten zijn erg lekker bij de borrel of lichtere Italiaanse gerechten. Gerijpt en ingedroogd zijn wijnen van corvina erg aangenaam bij stevigere gerechten als pastaschotels met rundvlees, lamsstoof en melanzane.  

  1. Antica Viti Valpolicella DOC Ripasso
    • Smaakprofiel
      Stevig
    • Druivenras
      Corvina, Corvinone, Rondinella
    • Land & Regio
      Italië, Veneto
    13,29
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Montepulciano

Dé belangrijkste druif in de Abruzzen is bij uitstek montepulciano. Dat is echter niet zo gek als je weet dat de oorsprong van deze druif ook in de Abruzzen komt. De montepulciano brengt donkerroodgekleurde wijnen voort met aroma’s van donker fruit als kersen, bramen en blauwe pruimen. Iets gerijpter ontwikkelt de wijn al snel smaken van koffie, aardse tonen en hout. Erg smakelijk bij antipasti, gerechten met tomaat en een goed stuk vlees.  

  1. Infinitum Montepulciano d’Abruzzo
    • Smaakprofiel
      Stevig
    • Druivenras
      Montepulciano
    • Land & Regio
      Italië, Abruzzo
    7,29
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Primitivo

De druif primitivo rijpt snel en zijn naam zegt daar alles over. Primitivo betekent namelijk ‘als eerste rijp’. Deze druif is erg geconcentreerd en is rijk aan suikers. Dit zorgt ervoor dat wijnen gemaakt van primitivo vaak rijk zijn aan alcohol. Dat de druivenrassen primitivo en zinfandel erg op elkaar lijken is uit onderzoek gebleken. De druiven zijn namelijk genetisch identiek aan elkaar. Net als negroamaro, staat de primitivo veelal aangeplant in Puglia. De druif levert wijnen op met veel jammy tonen en relatief zachte tannines. Heerlijk bij vleesgerechten als stoofpotten.  

  1. Barbanera Ammone Appassimento
    • Smaakprofiel
      Vol
    • Druivenras
      Primitivo
    • Land & Regio
      Italië
    11,98
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Nero d'Avola

Dé druif van Sicilië is bij uitstek nero d’avola. Deze druif is dan ook vernoemd naar het dorpje Avola op dit eiland. De druif is in vele rode wijnen afkomstig van Sicilië te vinden, alleen of in een blend met andere druivenrassen. De druif maakt rode wijnen die vol, geconcentreerd en tanninerijk zijn en erg goed kunnen rijpen. In het glas kun je aroma’s herkennen van pruimen, kaneel en chocolade. Heerlijk bij een mooi stukje eend en kruidige gerechten.  

  1. Sicanelli Nero d'Avola
    • Smaakprofiel
      Licht
    • Druivenras
      Nero d'Avola
    • Land & Regio
      Italië, Sicilië
    9,29
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Rondinella

Naast corvina wordt ook rondinella veel gebruikt in Veneto. Deze druif is vaak in een blend van valpolicella-wijnen te vinden als Amarone en Ripasso. De druif zelf zorgt voor stevige tannines en geeft vaak als specifiek karakter veel kersenaroma aan wijnen. Net als corvina, kan deze druif goed indrogen. Ondanks dat de druif zelf niet extreem veel suiker in zich heeft, kan dankzij de indroging toch een hele geconcentreerde wijn worden gemaakt. Smaakt goed bij rundvleesgerechten en stoofschotels. 

  1. Antica Viti Valpolicella DOC Ripasso
    • Smaakprofiel
      Stevig
    • Druivenras
      Corvina, Corvinone, Rondinella
    • Land & Regio
      Italië, Veneto
    13,29
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Susumaniello

Deze oeroude druif was bijna uitgestorven maar is gelukkig helemaal opnieuw tot leven gekomen. Deze druif staat het meest aangeplant in Puglia, waar prachtige rode wijnen met aroma’s van rode bessen, kersen en pruimen, vaak aangevuld met een pepertje en chocolade van worden gemaakt. De fruitige tonen komen vaak jammy over dankzij de vele zonuren waar de druif van geniet. De warmte zorgt ervoor dat de druif erg geconcentreerd wordt en rijke, zwoele aroma’s krijgt. Dit smaakt erg lekker bij rijke Italiaanse gerechten als stoofschotels, gegrilde gerechten én een stukje kaas.  

  1. Casa Bardonecca Susumaniello Salento
    • Smaakprofiel
      Stevig
    • Druivenras
      Susumaniello
    • Land & Regio
      Italië, Salento
    11,98
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Negroamaro

De druif negroamaro betekent letterlijk vertaald zwartbitter. Wijnen van negroamaro hebben een diepe kleur met aroma’s van donker fruit als zwarte bessen, pruimen en vijgen. Soms ontwikkelen zich daar aroma’s van drop en bittere kersen bij. Deze druif staat veelal aangeplant in de Salento, in Puglia. Hier is het ontzettend warm, waar de druif erg goed op gaat. Vaak geeft de druif dankzij de vele zonuren wijnen met een zwoel, warm randje. Wijnen van negroamaro smaken erg goed bij moussaka, spareribs en uitgesproken kruidige gerechten. 

  1. Oro Italiano Ultima Edizione Vino Rosso
    • Smaakprofiel
      Vol
    • Druivenras
      Montepulciano, Negroamaro, Sangiovese
    • Land & Regio
      Italië, Puglia
    11,29
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Op zoek naar meer inspiratie?

Reacties