Rood vlees en wijn

Geplaatst door:
op 28-06-2019
Delen

Een mooi stuk rood vlees? Daar hoort een rode wijn bij. Welke rode wijn je schenkt, hangt af van het vlees dat je serveert en hoe je dit heeft bereid. Daarbij geldt dat het gerecht en de wijn met elkaar in balans moeten zijn. Hoe steviger het vlees, hoe steviger de wijn. Een rode wijn met veel tannines, denk aan een Cabernet Sauvignon, is dan uitermate geschikt. Ook de Spaanse Tempranillo en de Italiaanse Sangiovese smaken perfect bij zowel een stevig rood vlees als een gebraden biefstuk.

Stoofgerechten met zachtere smaken vragen om een soepelere wijn, zo vormen Pinot Noir en Boeuf bourguignon een perfect huwelijk. Zowel tijdens de bereiding als bij het nuttigen. Kortom: de juiste wijn tilt jouw rode vlees naar een hoger niveau. Maar wat is de meest geschikte wijn bij welk vleesgerecht? Snelle tips vind je in de tabel hieronder. Verderop de pagina geven we je uitgebreidere informatie over wijn en rood vlees.

Prachtige wijnen voor bij rood vlees

Wijn bij rund

Gebraden rood vlees van het rund heeft een stevige structuur en is stevig van smaak. Rundvlees vraagt daarom om een stevige, tanninerijke wijn. De eiwitten in het vlees maken de tannines namelijk soepel. Zou je gaan voor een wijn die te licht en te soepel is, dan valt de smaak van de wijn weg tegen het vlees. Dus hoe steviger het vlees, hoe krachtiger de wijn.

Rib-eye en T-bone

Deze grote stukken rood vlees, met meer smaak en vet, vragen om een grote rode wijn. Rib-eye, T-bone steak of een Porterhouse vormen een perfect huwelijk met krachtige wijnen met stevige tannines.

Biefstuk

Biefstuk komt van het slankere deel van het rund, net als kalfsmuis en entrecôte. Dit zijn wat magere vleessoorten, die qua textuur en smaak het best passen bij medium stevige wijn.

Wijn bij lamsvlees

Lamsvlees behoort tot de categorie rood vlees en is heerlijk zacht, smeuïg en vol van smaak. Welke wijn het best past bij lamsvlees is afhankelijk van het soort vlees en de bereiding. Wijnen die het altijd goed doen bij lam zijn: Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot

Lamskotelet

Lamskotelet is een klassieker die overal ter wereld wordt geserveerd, en overal met andere kruiden. Meest bekend is de variant met rozemarijn, tijm, knoflook en honing. Op z’n Provençaals dus. Het laat zich raden dat daar het best een wijn uit de Provence bij past. Wij raden een mooie Côtes du Rhône aan met een soepele smaak en een heerlijk kruidige neus.

 

Lamsbout

Nog zo’n klassieker: lamsbout. Dit prachtige stuk rood vlees, dat net iets steviger is dan lamskotelet, is op z’n best als het uit de oven komt. Terwijl het vlees gaar wordt, ontkurk je alvast een stevige wijn uit de Franse Bordeaux, zoals een Saint-Émilion, of een Italiaanse Brunello of Chianti Classico.

Wijn bij wild

Met wild is het al niet anders dan met de andere soorten rood vlees: het is er in vele soorten en bij elk soort past een andere wijn. De vuistegel bij wild is: rode wijn bij rood wild (haas, ree, hert, duif, eend) en witte wijn bij wit wild (konijn, fazant). Ga je voor wild zwijn of patrijs? Dan heb je het voor het kiezen, die vleessoorten lusten het namelijk allemaal: rood, wit én rosé.

Hert en haas

Toch geldt ook bij wild: hoe krachtiger het vlees, denk aan hert en haas, hoe krachtiger de wijn. Denk aan:

Fazant en konijn

De verfijnde smaken van het witte vlees van fazant en konijn gaan het best samen met:

Duif, eend en ree

Middelkrachtige wildsoorten als duif, eend en ree vragen om een glas:

Reacties

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?