Rood vlees en wijn

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze artikels toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: Marleen
op 28-06-2019
Delen
Rood vlees en wijn

Een mooi stuk rood vlees? Daar hoort een rode wijn bij. Welke rode wijn u schenkt, hangt af van het vlees dat u serveert en hoe u dit heeft bereid. Daarbij geldt dat het gerecht en de wijn met elkaar in balans moeten zijn. Hoe steviger het vlees, hoe steviger de wijn. Een rode wijn met veel tannines, denk aan een Cabernet Sauvignon, is dan uitermate geschikt. Ook de Spaanse Tempranillo en de Italiaanse Sangiovese smaken perfect bij zowel een stevig rood vlees als een gebraden biefstuk.

Stoofgerechten met zachtere smaken vragen om een soepelere wijn, zo vormen Pinot Noir en Boeuf bourguignon een perfect huwelijk. Zowel tijdens de bereiding als bij het nuttigen. Kortom: de juiste wijn tilt uw rode vlees naar een hoger niveau. Maar wat is de meest geschikte wijn bij welk vleesgerecht? Snelle tips vindt u in de tabel hieronder. Verderop de pagina geven we u uitgebreidere informatie over wijn en rood vlees.

Prachtige wijnen voor bij rood vlees

Wijn bij rund

Gebraden rood vlees van het rund heeft een stevige structuur en is stevig van smaak. Rundvlees vraagt daarom om een stevige, tanninerijke wijn. De eiwitten in het vlees maken de tannines namelijk soepel. Zou u gaan voor een wijn die te licht en te soepel is, dan valt de smaak van de wijn weg tegen het vlees. Dus hoe steviger het vlees, hoe krachtiger de wijn.

Biefstuk

Biefstuk komt van het slankere deel van het rund, net als kalfsmuis en entrecôte. Dit zijn wat magere vleessoorten, die qua textuur en smaak het best passen bij medium stevige wijn. Goede voorbeelden zijn:

Rib-eye en T-bone steak

Deze grote stukken rood vlees, met meer smaak en vet, vragen om een grote rode wijn. Rib-eye, T-bone steak of een Porterhouse vormen een perfect huwelijk met krachtige wijnen met stevige tannines. Denk aan grote wijnen als

  1. Sorella del Sole Cabernet Sauvignon Sicilia DOC
    • Smaakprofiel
      Soepel & Rond
    • Druivenras
      Cabernet Sauvignon
    • Land & Regio
      Italië, Sicilië
    Normale prijs 6,59 Speciale prijs 5,29
    U bespaart

Wijn bij lamsvlees

Lamsvlees behoort tot de categorie rood vlees en is heerlijk zacht, smeuïg en vol van smaak. Welke wijn het best past bij lamsvlees is afhankelijk van het soort vlees en de bereiding. Wijnen die het altijd goed doen bij lam zijn:

  1. Casa Safra Terra Alta DO Gran Reserva - Edicion Empireo
    • Smaakprofiel
      Vol & Krachtig
    • Druivenras
      Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Carignan, Garnacha
    • Land & Regio
      Spanje, Terra Alta
    Normale prijs 7,99 Speciale prijs 6,79
    U bespaart

Lamskotelet

Lamskotelet is een klassieker die overal ter wereld wordt geserveerd, en overal met andere kruiden. Meest bekend is de variant met rozemarijn, tijm, knoflook en honing. Op z’n Provençaals dus. Het laat zich raden dat daar het best een wijn uit de Provence bij past. Wij raden een mooie Côtes du Rhône aan met een soepele smaak en een heerlijk kruidige neus.

Lamsbout

Nog zo’n klassieker: lamsbout. Dit prachtige stuk rood vlees, dat net iets steviger is dan lamskotelet, is op z’n best als het uit de oven komt. Terwijl het vlees gaar wordt, ontkurkt u alvast een stevige wijn uit de Franse Bordeaux, zoals een Saint-Émilion, of een Italiaanse Brunello of Chianti Classico.

Wijn bij wild

Met wild is het al niet anders dan met de andere soorten rood vlees: het is er in vele soorten en bij elk soort past een andere wijn. De vuistegel bij wild is: rode wijn bij rood wild (haas, ree, hert, duif, eend) en witte wijn bij wit wild (konijn, fazant). Gaat u voor wild zwijn of patrijs? Dan hebt u het voor het kiezen, die vleessoorten lusten het namelijk allemaal: rood, wit én rosé.

Hert en haas

Toch geldt ook bij wild: hoe krachtiger het vlees, denk aan hert en haas, hoe krachtiger de wijn. Denk aan:

Fazant en konijn

De verfijnde smaken van het witte vlees van fazant en konijn gaan het best samen met:

Duif, eend en ree

Middelkrachtige wildsoorten als duif, eend en ree vragen om een glas:

Reacties
Door 
Jos |
 23-05-2022 06:56
Zijn er ook witte wijnsoorten zoals een sauvignon die je bij rood vlees zoals een steak kan passen?
Door 
Team Wijnvoordeel |
 30-05-2022 13:43
Beste Jos, Bij rood vlees luidt het advies: rode wijn. Een mooie, stevige Barbera of Malbec bijvoorbeeld. Die laten zich niet uit het veld slaan door de stevige structuur en krachtige smaak van biefstuk of een T-bone steak. Toch liever wit? Kies dan een ronde wijn met houtrijping. Zoals de Finca Santa Bella Black Label Chardonnay die acht maanden op eiken heeft doorgebracht. Onze houtgerijpte Casa Safra Fermentado en Barrica Rueda DO Verdejo met licht kruidige tonen is ook een optie. Wilt u het helemaal spannend maken, dan is de Château Fourcas Dupré Bordeaux Blanc een mogelijkheid. Deze witte Bordeaux is gemaakt van sauvignon blanc en sémillon en trakteert op rijp fruit en mooie houttonen. Geniet smakelijk! Team Wijnvoordeel