Chinese rijstwijn wordt gemaakt van glutenrijke witte rijst of kleefrijst. Men laat de gestoomde rijst in grote ketels samen met een fermentatie startcultuur een paar weken tot maanden fermenteren. De rijstmassa wordt vervolgens geperst waarna de rijstwijn overblijft. Deze wordt helder gemaakt, gekleurd met karamel en vervolgens kort verhit (gepasteuriseerd) waardoor het fermentatieproces stopt. Vervolgens wordt de wijn gerijpt in kleine kruiken die buiten staan. De seizoenen kunnen zo hun invloed uitoefenen waardoor de rijstwijn per type verschilt. over het algemeen zijn ze zoet.
Shao Hsing
Een bekende rijstwijn is afkomstig uit Shao Hsing in de provincie Chekiang. Deze is, afhankelijk van hoe oud de wijn is, licht tot donkergeel van kleur en mildzoet van smaak. Ook wordt deze rijstwijn veel gebruikt in de Chinese keuken. Een bekend voorbeeld bijvoorbeeld is dronken kip, een gerecht met kip gemarineerd en gekookt in rijstwijn.
Saké
Er bestaat ook Saké, afkomstig uit Japan. Dit wordt op een andere manier gemaakt en heeft een hoger alcoholpercentage dan rijstwijn. Saké wordt niet alleen als drank op zich gedronken, maar ook gebruikt als basis voor cocktails. Ook is deze drank goed geschikt voor sauzen en marinades. Daarnaaast heb je nog rijstazijn. Deze wordt gemaakt door de suikers in rijst te fermenteren in alcohol en vervolgens in zuur. Rijstazijn heeft een minder hoge zuurgraad dan de bekende witte azijn en heeft een milde en ietwat zoete smaak. Het wordt gemaakt in verschillende kleuren van helder tot verschillede tinten rood en bruin. Rijstazijn wordt veel gebruikt in marinades en salade dressings.