

Ribera del Duero, letterlijk: oever van de Duero, is een van de sterkst rijzende sterren van Spanje. Het gebied ligt ten noorden van Madrid en ten zuidwesten van Rioja. In Ribera del Duero wordt voornamelijk rode wijn gemaakt van de Tinto Fino, de plaatselijke variant van de Tempranillo. Het gebied is de laatste jaren enorm ontwikkeld en wordt gezien als een van de meest veelbelovende wijngebieden van Spanje.
De mooiste wijnen uit Ribera del Duero:
Over de regio
Ribera del Duero ligt in de regio Castilla y León. De regio, waar zo’n 250 wijnmakerijen zijn gevestigd, kreeg in 1982 de benaming Denominación de Origen (DO). Wijnen met deze status moeten voordat zij deze krijgen aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. De regio ligt op zo’n 700 tot 900 meter hoogte en het klimaat bestaat uit ijzige winters en extreem warme zomers met soms erg koele nachten. Juist door deze bijzondere weersomstandigheden ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. Het gebied werd niet voor niets in 2012 door het prestigieuze magazine Wine Enthusiast uitgeroepen tot Wine Region of the Year.
Soorten druiven
De belangrijkste druivensoort is Tinto Fino, een lokale variant van Tempranillo die goed gedijt in de extreme weersomstandigheden en de kleiachtige en kalkhoudende bodems. Tempranillo beslaat maar liefst 85 procent van alle wijngaarden in het gebied. De wijnen staan bekend om hun gedurfde stijl met veel intensiteit en evenwicht. Ook staat er een klein percentage Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec aangeplant in de regio.


Wijn benaming
In de Spaanse wijnwetgeving zijn verschillende classificaties van de wijnen: Joven, Roble, Crianza, Reserva of Gran Reserva. Maar wat houden deze termen nu eigenlijk in?
- Joven en Roble wijnen hebben nauwelijk (maximaal drie maanden) tot geen houtrijping gehad en worden al enkele maanden na de oogst gebotteld en op de markt gebracht.
- Crianza wijnen hebben minstens twee jaar gerijpt, met een minimum van zes maanden op eikenhouten vaten. Crianza wijnen kunnen in hun derde jaar worden verkocht en mogen op de markt worden gebracht tijdens het tweede jaar
- Reserva wijnen hebben minimaal 36 maanden gerijpt, waarvan minstens 12 maanden op eikenhouten vat. Dit zorgt voor hun complexiteit en elegantie.
- Gran Reserva wijnen zijn vijf jaar en ouder en hebben minimaal 24 maanden op hout gelagerd. Dit zorgt voor uitmuntende wijnen, vaak alleen uit de beste jaargangen.
Eind jaren tachtig bestond Ribera del Duero nog voornamelijk uit kleine familie bedrijfjes en ingedutte grote coöperaties. Enkele ambitieuze bedrijven hebben hun best gedaan om het wijngebied meer bekendheid te geven en dat is gelukt: de grote coöperaties zijn wakker geworden, de kleine familie bedrijfjes zijn behoorlijke wijnbedrijven geworden en enkele van de betere bedrijven hebben internationale bekendheid gekregen.
Wijn-spijs
De wijnen uit de regio zijn al prachtig van zichzelf. Ze hebben een grote concentratie en een elegante frisheid. Echter komen ze vaak nog beter tot hun recht door ze te schenken bij de juiste gerechten. Schenk Joven en Roble wijnen bij een borrelplank of lichte tapas. Heerlijk om de avond mee te beginnen! Crianza, Reserva en Gran Reserva gaan perfect samen met geroosterd of gegrild vlees zoals lam, rund, wild of winterse stoofpotjes. Favoriet uit de regio is lechazo, langzaam geroosterde lam.
Tip: drink een Ribera del Duero altijd licht gekoeld, op zo’n 16 – 18 graden. Het fruit komt dan beter naar voren en de wijn komt zo minder zwaar over.