[av_slideshow_full size='featured' min_height='0px' stretch='image_no_stretch' animation='fade' autoplay='false' interval='5' control_layout='av-control-default' src='' attachment='' attachment_size='' position='top left' repeat='no-repeat' attach='scroll' av_uid='av-1i2kdar']
[av_slide_full id='3092' av_uid='av-1gdm0dv'][/av_slide_full]
[/av_slideshow_full]
[av_layout_row border='' min_height_percent='' min_height='0' color='main_color' mobile='av-flex-cells' id='' av_element_hidden_in_editor='0' av_uid='av-1dugrdv']
[av_cell_two_third vertical_align='top' padding='30px' background_color='' src='' background_attachment='scroll' background_position='top left' background_repeat='no-repeat' mobile_display='' av_uid='av-1cnt9lv']
[av_heading heading='Piemonte: één van de beste wijngebieden van Italië' tag='h1' style='blockquote modern-quote' size='' subheading_active='' subheading_size='15' margin='' margin_sync='true' padding='10' color='' custom_font='' av-medium-font-size-title='' av-small-font-size-title='' av-mini-font-size-title='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' av_uid='av-kd07cdv1' admin_preview_bg=''][/av_heading]
[av_textblock size='' font_color='' color='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' av_uid='av-4k04oj' admin_preview_bg='']
Piemonte is gelegen in het Noordwesten van Italië en is een van de beste wijngebieden van Italië. De gerenommeerde Barolo en Barbaresco komen uit dit gebied. De kwaliteit van de wijnen uit Piemonte is erg hoog, bijna 90% is DOC of DOCG geclassificeerd. Misschien kent u het gebied ook wel van de bitterzoete Vermout. Deze met alcohol versterkte rode of witte wijn krijgt zijn kenmerkende smaak door er aromatische kruiden in te laten trekken.
[/av_textblock]
[av_one_half first min_height='' vertical_alignment='' space='' custom_margin='' margin='0px' padding='0px' border='' border_color='' radius='0px' background_color='' src='' background_position='top left' background_repeat='no-repeat' animation='' mobile_breaking='' mobile_display='' av_uid='av-182szar']
[av_heading heading='Het landschap van Piemonte' tag='h2' style='blockquote modern-quote' size='' subheading_active='' subheading_size='15' margin='' margin_sync='true' padding='10' color='' custom_font='' av-medium-font-size-title='' av-small-font-size-title='' av-mini-font-size-title='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' av_uid='av-kd07ctpn' admin_preview_bg=''][/av_heading]
[av_textblock size='' font_color='' color='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' av_uid='av-14o0bs3' admin_preview_bg='']
Piemonte betekent 'aan de voet van de berg', het gebied is dan ook bijna volledig omringd door de Alpen. Het heuvelachtige landschap van Piemonte is adembenemend mooi. Het klimaat profiteert van de beschutting van de Alpen. De zomers zijn erg heet en in het najaar komt er vaak mist voor in de wijngaarden. De belangrijkste wijnen van
Piemonte komen uit het zuiden van de streek; de Langhe. Bijvoorbeeld de Barolo en Barbaresco, dé grote namen uit Piëmonte.
[/av_textblock]
[/av_one_half][av_one_half min_height='' vertical_alignment='' space='' custom_margin='' margin='0px' padding='0px' border='' border_color='' radius='0px' background_color='' src='' background_position='top left' background_repeat='no-repeat' animation='' mobile_breaking='' mobile_display='' av_uid='av-12we5sj']
[av_image src='/media/amasty/blog/2018/04/piemonte-wine-map.jpg' attachment='' attachment_size='' align='center' styling='' hover='' link='' target='' caption='' font_size='' appearance='' overlay_opacity='0.4' overlay_color='#000000' overlay_text_color='#ffffff' animation='no-animation' admin_preview_bg='' av_uid='av-10ogptv'][/av_image]
[/av_one_half][av_one_full first min_height='' vertical_alignment='' space='' custom_margin='' margin='0px' padding='0px' border='' border_color='' radius='0px' background_color='' src='' background_position='top left' background_repeat='no-repeat' animation='' mobile_breaking='' mobile_display='' av_uid='av-zpud03']
[av_heading tag='h2' padding='10' heading='Barolo' color='' style='blockquote modern-quote' custom_font='' size='' subheading_active='' subheading_size='15' custom_class='' admin_preview_bg='' av-desktop-hide='' av-medium-hide='' av-small-hide='' av-mini-hide='' av-medium-font-size-title='' av-small-font-size-title='' av-mini-font-size-title='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' margin=''][/av_heading]
[av_textblock size='' font_color='' color='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' admin_preview_bg='' av_uid='av-vz6jeb']
Barolo is een vrij lichtrood gekleurde wijn die na enkele jaren al verkleuring naar oranje en bruinige tinten laat zien. De geur is heel typisch en kan zowel frambozen en rozen als truffel en herfstgrond bevatten. In de smaak rood fruit, samen met pruim en indrukken van leer, aardse tonen, cederhout en hele krachtige tannine. Deze geven dat drogende, stroeve gevoel in de mond. Een
Barolo moet minimaal twee jaar op houten vat rijpen, en mag pas na het derde jaar na de oogst worden vrijgegeven. Voor een Barolo Riserva is dat zelfs nog een jaar langer op houten vat. Dit is juist gedaan om de stevige tannine wat in te perken. In zijn prille jeugd is een Barolo bijna ondrinkbaar, zo astringent is de wijn.
De bodem in het Barolo gebied is erg bijzonder. De basis wordt gevormd door kalk met diverse mixen van zand en klei. De onderliggende rotsen van de Langhe zijn kalkrijk met een mix van kalkzandsteen en mergel en hebben veel overeenkomsten met die van de beroemde Côte d`Or in Bourgogne. De beroemde 'Terra Bianca' (witte aarde) van Barolo is een melkkleurige, kalkrijke mergel die weerkaatst en alkalisch is. De structuur van de bodem is het allerbelangrijkste. De kwaliteit van de bodem is afhankelijk van de samenstelling en de juiste verhouding van zand, verzanding en klei.
[/av_textblock]
[/av_one_full][av_one_full first min_height='' vertical_alignment='' space='' custom_margin='' margin='0px' padding='0px' border='' border_color='' radius='0px' background_color='' src='' background_position='top left' background_repeat='no-repeat' animation='' mobile_breaking='' mobile_display='' av_uid='av-uyk5z7']
[av_heading tag='h2' padding='10' heading='Nebbiolo druif' color='' style='blockquote modern-quote' custom_font='' size='' subheading_active='' subheading_size='15' custom_class='' admin_preview_bg='' av-desktop-hide='' av-medium-hide='' av-small-hide='' av-mini-hide='' av-medium-font-size-title='' av-small-font-size-title='' av-mini-font-size-title='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' margin=''][/av_heading]
[av_textblock size='' font_color='' color='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' admin_preview_bg='' av_uid='av-s0x0eb']
Barbaresco wordt vaak gezien als het iets lichtere zusje van Barolo omdat deze wijn wat zachter en soepeler is en sneller op dronk. Het productiegebied van
Barbaresco is wat kleiner dan dat van Barolo. Deze wijn is ook wat minder bekend en kan daarom ook een stukje goedkoper zijn. Beide wijnen zijn gemaakt van de Nebbiolo druif. Dit is een gevoelige druif die veel aandacht nodig heeft, maar de eigenschappen van de omgeving, als bodem en klimaat kan laten terugkomen in de wijn. Nebbiolo is erg gevoelig voor schimmels en ziektes in de wijngaard, heeft een lage druivenopbrengst en rijpt erg laat. De druif wordt daarom op de zonnigste plekken aangeplant met de beste ligging ten opzichte van de zon. Dit zorgenkindje geeft dan wel een prachtige, complexe wijn met een lang bewaarpotentieel.
[/av_textblock]
[/av_one_full][av_heading tag='h2' padding='10' heading='Andere blauwe druiven' color='' style='blockquote modern-quote' custom_font='' size='' subheading_active='' subheading_size='15' custom_class='' admin_preview_bg='' av-desktop-hide='' av-medium-hide='' av-small-hide='' av-mini-hide='' av-medium-font-size-title='' av-small-font-size-title='' av-mini-font-size-title='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' margin=''][/av_heading]
[av_one_half first min_height='' vertical_alignment='' space='' custom_margin='' margin='0px' padding='0px' border='' border_color='' radius='0px' background_color='' src='' background_position='top left' background_repeat='no-repeat' animation='' mobile_breaking='' mobile_display='' av_uid='av-ohm3tv']
[av_textblock size='' font_color='' color='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' av_uid='av-mwpa43' admin_preview_bg='']
Naast de Nebbiolo heeft Piemonte nog een paar belangrijke druivenrassen. Barbera is bijvoorbeeld een populair ras wat veel aangeplant staat, ook buiten Piemonte. Het geeft wijnen met veel kersenfruit, pruimen, een frisse zuurgraad en soms vrij krachtige tannine. Wijnen in een robuuste stijl. Dolcetto is een andere bekende Piëmontese druif. Deze wijnen zijn erg donker van kleur en smaken rond en fruitig. Er zijn echter ook Dolcetto`s die behoorlijk wat tannine hebben.
[/av_textblock]
[/av_one_half][av_one_half min_height='' vertical_alignment='' space='' custom_margin='' margin='0px' padding='0px' border='' border_color='' radius='0px' background_color='' src='' background_position='top left' background_repeat='no-repeat' animation='' mobile_breaking='' mobile_display='' av_uid='av-kl05w3']
[av_image src='/media/amasty/blog/2018/04/piemonte-druiven-300x193.jpg' attachment='3096' attachment_size='medium' align='center' styling='' hover='' link='' target='' caption='' font_size='' appearance='' overlay_opacity='0.4' overlay_color='#000000' overlay_text_color='#ffffff' animation='no-animation' admin_preview_bg='' av_uid='av-j6olub'][/av_image]
[/av_one_half][av_one_full first min_height='' vertical_alignment='' space='' custom_margin='' margin='0px' padding='0px' border='' border_color='' radius='0px' background_color='' src='' background_position='top left' background_repeat='no-repeat' animation='' mobile_breaking='' mobile_display='' av_uid='av-h0pogj']
[av_heading heading='Witte druiven in Piemonte' tag='h2' style='blockquote modern-quote' size='' subheading_active='' subheading_size='15' margin='' margin_sync='true' padding='10' color='' custom_font='' av-medium-font-size-title='' av-small-font-size-title='' av-mini-font-size-title='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' av_uid='av-kd07dfue' admin_preview_bg=''][/av_heading]
[av_textblock size='' font_color='' color='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' admin_preview_bg='' av_uid='av-1d743n']
Hoewel de regio vooral bekend staat om de krachtige rode wijnen, zijn er ook witte druivenrassen aangeplant. Zoals de Arneis, die voornamelijk in Roero ten zuidwesten van Asti aangeplant staat. De druif geeft heerlijke aromatische, frivole wijn en met veel wit fruit. Wijn van de Nascetta druif is wat zeldzamer en heeft veel frisse indrukken van sinaasappel. Rondom het plaatsje Gavi wordt een frisse maar rijke en geurige wijn gemaakt van de Cortese druif. Deze wijn komt onder de naam Gavi op de markt.
[/av_textblock]
[/av_one_full][av_one_full first min_height='' vertical_alignment='' space='' custom_margin='' margin='0px' padding='0px' border='' border_color='' radius='0px' background_color='' src='' background_position='top left' background_repeat='no-repeat' animation='' mobile_breaking='' mobile_display='' av_uid='av-com92r']
[av_heading tag='h2' padding='10' heading='Wijn en spijs' color='' style='blockquote modern-quote' custom_font='' size='' subheading_active='' subheading_size='15' custom_class='' admin_preview_bg='' av-desktop-hide='' av-medium-hide='' av-small-hide='' av-mini-hide='' av-medium-font-size-title='' av-small-font-size-title='' av-mini-font-size-title='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' margin=''][/av_heading]
[av_textblock size='' font_color='' color='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' av_uid='av-9sk3yr' admin_preview_bg='']
De keuken van Piemonte kenmerkt zich door rijke, rijpe smaken. De gerechten zijn doorgaans krachtig van smaak. Een karakteristiek onderdeel van de maaltijd is de antipasti, kleine gerechtjes om de eetlust op te wekken. De grissini, lange, dunne, knapperige stengels van brooddeeg, hebben hun oorsprong in Turijn. Inmiddels staan ze op heel veel tafels in Italië. Wist u dat Piemonte een van de grootste producenten van hazelnoten is en de populaire Nutella hier zijn oorsprong kent? In de herfst wordt de beroemde Tartufo Bianco, witte truffel gevonden en gebruikt in heel veel gerechten; pasta, risotto, vlees en kaas. Op de berghellingen van de Alpen en Apennijnen wordt de patrijs, haas, eend, fazant en kwartel geschoten voor wildgerechten. Gecombineerd met de stevige, volle rode wijnen van Piemonte een echt koningsmaal.
[/av_textblock]
[/av_one_full][/av_cell_two_third][av_cell_one_third vertical_align='top' padding='30px' background_color='' src='' background_attachment='scroll' background_position='top left' background_repeat='no-repeat' mobile_display='' av_uid='av-exeir']
[av_sidebar widget_area='Sidebar Artikel Rechts' av_uid='av-2to9cz']
[/av_cell_one_third][/av_layout_row]