International Chardonnay Day

Geplaatst door:
op 19-05-2021
Delen

Op donderdag 21 mei is het internationale Chardonnay Dag. Een feestdag om een van ‘s werelds meest populaire en meest aangeplante druiven in het zonnetje te zetten. Wat ons betreft volkomen terecht. Schenk dus maar snel een glas in, dan vertellen wij je ondertussen meer over deze druif en de prachtige witte wijnen. 

Chardonnay is de kameleon onder de witte wijnen. Van zichzelf heeft de druif geen bijzonder kenmerkende smaak, hij haalt zijn aroma’s juist uit het gebied waar de druif wordt geteeld of verkrijgt deze dankzij de wijze van wijnbereiding. Om deze reden kan de wijn dan ook erg verschillend smaken. De ene keer fris en fruitig en de andere keer romig en rond. In warmere klimaten kan hij tropisch smaken (ananas, mango, guave), terwijl in koelere gebieden de verfrissende zuurgraad van de druif combineert met smaken van perziken en abrikozen. 

Bekijk al onze chardonnay wijnen: 

Van Fransman tot wereldburger

Chardonnay komt oorspronkelijk uit de Franse Bourgogne en dankt zijn naam aan een klein stadje in de Maconnais. De meeste witte wijn uit de Bourgogne is gemaakt van 100% Chardonnay. De druivensoort wordt echter zelden op het etiket vermeld. In plaats daarvan wordt de appellation of dorpsnaam gebruikt. Denk aan Puligny-Montrachet, Meursault, Pouilly-Fuissé en Chablis, stuk voor stuk synoniemen voor Chardonnay. De Franse druif heeft zich inmiddels ontpopt tot ware wereldburger en is te vinden in bijna alle toonaangevende wijnlanden ter wereld. 

Mousserende wijn

Hoewel Chardonnay vooral bekend is om zijn stille, droge wijnen wordt hij gebruikt om een indrukwekkend scala aan wijnstijlen te produceren. Wereldwijd wordt de druif gebruikt voor het maken van mousserende wijnen, meestal in combinatie met Pinot Noir en Pinot Meunier. De meest bekende mousserende wijn is champagne. Er bestaan zelfs champagnes die alleen uit Chardonnay bestaan. Deze worden Blanc de Blancs genoemd. 

Chardonnay, lekker bij: 

Als het aankomt op wijn en spijs combinaties is Chardonnay een perfecte tafelheer. Afhankelijk van de regio waar de druif groeit en of de wijn wel of niet houtgerijpt is zijn er oneindig veel combinaties te maken. Een lichte Chardonnay, zonder houtrijping, is bijvoorbeeld heerlijk bij een frisse Caesar salade terwijl een houtgerijpte variant mooi samengaat met kalfsoester in romige saus. Kijk dus altijd goed naar welk soort Chardonnay je voor je hebt voor een combinatie maakt. 

Chardonnay glazenChardonnay glazen
Reacties

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?