Wat is alcoholvrije wijn en hoe wordt het gemaakt?

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze artikels toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: Saskia
op 03-01-2022
Delen
alcoholvrij
alcoholvrij

Ga mee met de nieuwste trend: proosten met alcoholvrije wijn. Alle misvattingen overboord: wijnmakers weten ondertussen dondersgoed waar zij mee bezig zijn als het aankomt op alcoholvrije wijn. Er zijn steeds meer methodes om alcohol uit de wijn te halen en toch de goede smaak te behouden. De alcoholvrije wijn anno nu mag er dan ook zéker zijn!

De vraag naar alcoholvrije wijnen, ook wel NOLO wijnen genoemd, neemt toe en een zichzelf respecterende wijnmaker heeft de manier om alcohol door verhitting uit de wijn te verwijderen adieu gezegd. Dat is maar goed ook, die methode heeft een paar nare neveneffecten: ook aroma’s verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wat onder de kurk belandt, mist geur, smaak, finesse en complexiteit.  Wijnkenner Harold Hamersma vergleek die alcoholvrije wijn daarom al eens met ‘seks met een opblaaspop’. Toch bestaat er, en daar is ook Hamersma het mee eens, een nieuwe methode om alcohol uit de wijn te halen en tóch die mooie smaken te behouden.

Is alcoholvrije wijn wel wijn?

Wijnliefhebbers zijn dan ook blij met die nieuwste methode waarbij de wijn zijn oorspronkelijke karakter behoudt. Want welk proces ook is gebruikt: een alcoholvrij exemplaar begint namelijk als elke andere wijn: met alcohol. Dat ontstaat tijdens het vergistingsproces, als de most van druiven aan vat of kuip is toevertrouwd en suikers worden omgezet in alcohol. Na nog een aantal stappen is de wijn geboren. Met alcohol. Enkele wijnmakers wagen zich aan de uitdaging om die te verwijderen. Niet altijd met succes. Gelukkig is dat verleden tijd.

Hoe maak je een wijn zonder alcohol?

Want naast omgekeerde osmose en de spinning cone techniek, waarbij onder hoge temperatuur alcohol – en niet zelden ook geur- en smaakstoffen – uit de wijn wordt gehaald, is er gelukkig de techniek van vacuümdestillatie. Een dure methode, maar ook de beste om alcoholvrije wijnen voor de fijnproever te maken. Met een vacuümpomp en onder een aanzienlijk lagere temperatuur wordt de alcohol uit de wijn verwijderd. Ja, het kan gebeuren dat hierbij ook vluchtige aroma’s uit de wijn worden gehaald. Maar die worden opgevangen en later weer aan de dan alcoholvrije wijn toegevoegd. Het resultaat laat zich raden: een alcoholvrije wijn met het karakter en de smaken van de oorspronkelijke wijn.

Beproefde methode

Lang leve vacuümdestillatie dus, de nieuwe methode die steeds vaker wordt toegepast. Alhoewel, nieuw… De Duitse wijnmaker Carl Jung, oprichter van het gelijknamige wijnhuis in Duitsland, ontdekte aan het begin van de vorige eeuw al dat dit dé techniek was om karakter- en smaakvolle alcoholvrije wijnen te maken. Hij vroeg er in 1906 zelfs patent op aan. Zijn techniek is door de jaren heen continu verbeterd en geldt als de meest geavanceerde manier om kwalitatief hoogstaande alcoholvrije wijnen te maken. Logisch dus dat steeds meer wijnmakers overstappen op die ‘nieuwe oude’ methode, die zelfs door de kritische wijnkenner Harold Hamersma wordt gezien als dé manier om alcohol uit wijn te halen en toch de goede smaak te behouden. En als hij het zegt…

Alcoholvrije witte wijn

Benieuwd hoe alcoholvrije wijn smaakt? Onze absolute favoriet voor een alcoholvrije witte wijn is de Schloss Raggendorf Chardonnay. Een verrukkelijke alcoholvrije witte wijn uit Oostenrijk met aroma’s van citrus en appel. Perfect voor wie geen alcohol wil en toch van een goede wijn wil genieten.

Alcoholvrije mousserende wijn

Proosten met alcoholvrij is nog nooit zo leuk geweest! Proost eens met de Bruud 0% van Patty Brard, met als motto: “Bubbels met 0 procent alcohol, maar 100 procent plezier!”. Deze alcoholvrije mousserende wijn is niet van echte bubbels te onderscheiden. De wijn heeft prachtige aroma’s van citrus én een hint toast. Of natuurlijk de NOA Sparkling alcoholvrij: de ideale gangmaker op elk feestje.

Wat is dry january?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: dry january. Dit is een challenge waarin je besluit om gedurende de hele maand januari geen alcohol te drinken. Juist, geen druppel alcohol! Dit wordt ook wel eens  ‘Ik Pas’ genoemd. Wie weet levert het je mooie dingen op, terwijl je een maand lang niet drinkt. Wil je in deze maand toch wat mooie alcoholvrije wijnen drinken? Kijk dan eens naar deze wijnen!

  1. Waardering:
    100% 100 0
    (3)
    Bruud 0% by Patty Brard (6 flessen)
    Smaak - Bruisend & Fris
    Druif - Divers
    9,99
  2. Wijnpakket Bruud 0% by Patty Brard (3 flessen)

    Een leven zonder alcohol saai? Dan ken je de Bruud 0% by Patty Brard nog niet. Een heerlijke, sparkelende witte wijn om mee te proosten tijdens al die mooie en feestelijke momenten. Of, zoals Patty zelf zegt: “Bubbels met 0 procent alcohol, maar met 100 procent plezier!” En plezierig is deze wijn, die niet van een echte Champagne is te onderscheiden. Heerlijk droog, fris en fruitig met pittige bubbels die tintelen op de tong. En dan bevat Bruud 0% ook nog eens aanzienlijk minder calorieën dan mousserende wijn met alcohol. Da’s dubbel plezierig!

    29,97

Op zoek naar meer inspiratie?

Reacties