
Elk jaar gaan veel mensen in januari de uitdaging aan om een maand lang geen alcohol te drinken. Wij snappen echter als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om 31 dagen de wijn te laten staan. Misschien heb je wel een verjaardag, een nieuwjaarsborrel of een andere speciale gelegenheid (zoals het weekend) waarbij een glas wijn echt niet kan ontbreken.
Wat de reden ook is, we've got your back. Speciaal voor iedereen die geen alcohol wil of mag drinken of het liever wat rustiger aan doet hebben we een aantal wijnen geselecteerd met geen of weinig alcohol. Zo kun jij ook gewoon gezellig mee proosten. En hoe wijn zonder alcohol precies wordt gemaakt? Dat leggen we je hieronder uit.
Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?
Lekker die wijntjes, maar hoe wordt alcoholvrije wijn eigenlijk gemaakt? En is het niet gewoon druivensap? Het maken van een alcoholvrije wijn verschilt niet veel van het maken van gewone wijn, maar druivensap is het zeker niet. Niet-alcoholische wijn is veel minder zoet dan druivensap en heeft dezelfde aroma's en complexiteit als wijn die wel alcohol bevat. Voor het maken van een wijn zonder alcohol zijn twee manieren: vacuümdestillatie en filtratie.
Bij vacuümdestillatie wordt de wijn verwarmt waardoor de alcohol verdampt. Met behulp van een vacuüm wordt de wijn vervolgens opgezogen. Het nadeel van deze methode is dat ook veel van de aroma’s verloren gaan.
Een andere methode, die gelukkig vaker wordt gebruikt, is filtratie. Bij deze methode wordt de wijn onder extreem hoge druk door een filter geduwd waar alleen het water en de alcohol doorheen kan sijpelen. Dit proces wordt herhaald tot er alleen nog een concentraat over is. De alcohol wordt uit het gefilterde water gehaald door destillatie en het water wordt daarna weer toegevoegd aan het concentraat. Dit proces is relatief duur, maar zorgt er wel voor dat de aroma’s het beste behouden blijven en de wijn dus net zo lekker smaakt als een wijn met alcohol.