Het beroemdste wijnland ter wereld: Frankrijk. Van simpele maar elegante vin du table die je geschonken krijgt in lokale restaurants, tot complexe rode wijnen van prestigieuze wijnhuizen in Bordeaux, die honderden euro’s per fles kosten. Het assortiment Franse wijnen in onze webshop is een mooie afspiegeling van wat het land op wijngebied te bieden heeft. Maar wat maakt Frankrijk tot het ultieme wijnland?
Het waren de Grieken die ergens rond 600 v.Ch. de eerste wijnstokken in Frankrijk aanplantten en de Romeinse legioenen die in de eerste eeuw hun kennis van wijn meenamen, waardoor de wijnbouw langzaam echt van de grond kwam. Frankrijk kent dus een lange wijngeschiedenis en veel wijndruiven vinden dan ook hun oorsprong in dit land.
De veelzijdigheid
Roos, wit, rosé, mousserend en zoet wit: er zijn weinig wijnlanden zo veelzijdig als Frankrijk. Door het hele land zijn wijngaarden te vinden. De verschillen in klimaat en bodemsamenstelling zorgen ervoor dat er wijnen in vele stijlen gemaakt worden. Zelfs binnen één enkel gebied is er een grote verscheidenheid aan wijnen te vinden. Van soepel en rond tot vol en krachtig. Liefhebbers van rode wijn kunnen bijvoorbeeld hun hart ophalen in de beroemde Bordeaux. Deze wijnregio in het zuidwesten van Frankrijk is bekend om de iconische chateaus en enkele van ’s werelds beste rode wijnen. Het gros wordt gemaakt van de druivenrassen merlot en cabernet sauvignon, wijnmakers maken daarvan wijnen met uiteenlopende kleuren, geuren en smaken. Wat de meeste goede Bordeauxwijnen overigens gemeen hebben is de duidelijk aanwezigheid van zwarte bes, pruim en stevige, droge tannines.
De reputatie
In Frankrijk worden al tientallen jaren wijnen van hoge kwaliteit gemaakt. Daardoor hebben het land, de wijnmakers en hun wijnen een uitstekende reputatie opgebouwd. De mousserende wijnen uit de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk zijn bijvoorbeeld over de hele wereld geliefd en er hangt magie rond deze energiek bruisende wijn. Misschien komt dat wel omdat de wijnen zeer geliefd waren bij het Franse hof. Feit is in ieder geval dat champagne veelvuldig is gekopieerd. Maar champagne kan tocht echt alleen gemaakt worden in Champagne. Champagnehuizen bewaken hun creaties dan ook als leeuwen. Bezoek je de regio? Dan zul je zien dat alles er draait om wijn. De wijnstokken zijn verdeeld over ruim driehonderd dorpen in het gebied en op veel plekken kun je wijnen proeven. Champagne wordt gemaakt in verschillende stijlen: droog (Brut), half droog (Demi Sec) en zoet (Doux). Proef eens een Brut van de druiven chardonnay, pinot meunier en pinot noir, zoals die van Georges Clement, met een heerlijke frisse geur van appels, zachte zuren en romigheid.
In tegenstelling tot wat je wellicht denkt, wordt Champagne van zowel witte als blauwe wijndruiven gemaakt. Om die sprankelende witte kleur te krijgen, is het de truc om het contact tussen het sap en de schil, die kleur geeft aan wijnen, zo snel mogelijk van elkaar te scheiden.
Het vakmanschap
Frankrijk kent beroemde wijnen én beroemde wijnmakers. Vaak zijn wijnhuizen al tientallen jaren in handen van dezelfde familie en wordt kennis overgebracht van generatie op generatie. In Frankrijk hebben wijnmakers met veel wetgeving te maken, binnen die regels hebben velen het wijn maken tot kunst verheven. In de Loire, streek van de kastelen in het midden van het land, weet men bijvoorbeeld wel raad met de druif sauvignon blanc. Twee appellaties steken boven de anderen uit: Sancerre en Pouilly-Fumé. In beide gebieden worden prachtige, elegante witte wijnen van de druif gemaakt. Waar de strakdroge wijnen uit Sancerre wereldberoemd zijn door hun mineraliteit en geurschakeringen, blinken de wijnen uit Pouilly-Fumé uit met hun bijzondere en subtiele vleug rokerigheid, meegegeven door de bodem die rijk is aan vuur- en kalksteen.