De zon schijnt en de kolen gaan aan! Niets geeft je meer een zomergevoel dan een lekker barbecuegerecht met een zomerse wijn. Daarom hebben we onze barbecue-vrienden van Grill Guru gevraagd om hun favoriete barbecuerecepten met ons te delen. Het resultaat? Drie heerlijke recepten met uiteraard een passend wijnadvies. Check voor nog meer barbecue recepten en -tips de Instagram van Grill Guru! Op zoek naar algemeen wijnspijs-advies voor bij de barbecue? Lees dan zeker ook deze blog: wijn bij de bbq.
Zalmsteaks met peterseliesaus
Wat heb je nodig:
- 125 ml olijfolie
- 1 bosje fijngesneden bladpeterselie
- 1 citroen (rasp en sap)
- 4 zalmmoten ( à 225 gram)
- 5 teentjes knoflook, fijngehakt
- Zout en versgemalen peper
- Kernthermometer
- Kwastje
- Barbecue
Bereiding:
- Meng 50 ml olijfolie met een handje peterselie, de citroenrasp en het citoensap en bestrijk beide zijden van de zalmmoten ermee.
- Breng de zalmmoten op smaak met zout en versgemalen peper.
- Leg de zalmmoten op de barbecue zodra deze 160 °C heeft bereikt en grill ze circa 3 minuten per kant. De zalmmoten mogen van binnen nog roze zijn en mogen van de barbecue af zodra ze een kerntemperatuur bereiken van 55 °C.
- Meng de rest van de peterselie in een kommetje met de rest van de olijfolie en de knoflook en voeg nog wat peper en zeezout toe.
- Leg de zalmmoten op een bord of schaal en overgiet ze met de peterseliesaus!
Onze wijntips
Bij dit recept past een frisse wijn met niet te veel houtrijping. Ga voor een frisse Chardonnay die aansluit bij de smaken van het gerecht (citroen en peterselie) en voldoende body heeft om de rondeur van de zalm te evenaren. Rosé-liefhebber? Ga voor een Provençaalse rosé die de kruidigheid tegemoet komt!
Ierse rundersteak
Wat heb je nodig:
- 4 Ierse rundersteaks (bijvoorbeeld biefstuk, entrecote of ribeye, à 200 g)
- 1 eetlepel olijfolie
- 4 eetlepels steak rub
- Zout en versgemalen peper
- Kernthermometer
- Kwastje
- Barbecue
Bereiding:
- Bestrijk de rundersteaks met het kwastje met olijfolie en wrijf ze helemaal in met de steak rub.
- Leg de steaks op de barbecue zodra deze 160 °C heeft bereikt en grill ze circa 5 minuten per kant. Let op: de grill-tijd is afhankelijk van de dikte van je steak en hoe je ze het liefst eet. Je kan deze kerntemperatuur aanhouden: rare: 52–55°C, medium-rare: 55–60°C, medium-well done: 65–69°C
- Verpak de steaks in aluminimumfolie en laat ze op een warme plek minimaal 10 minuten rusten.
Onze wijntips
In dit recept wordt de pure smaak van het vlees naar boven gehaald. Daar kan dan ook een krachtpatser naast staan zoals een mooie Reserva. Heb je liever een zwoelere wijn? Ga dan voor een Primitivo of een Susumaniello. Of voor de elegante optie: een Pinot Noir of Bardolino!
Pizza met vijgen, geitenkaas en hazelnoten
Wat heb je nodig:
- 400 g kant-en-klaar pizzadeeg
- 200 g tomatensaus
- 80 g geraspte kaas
- 4 verse vijgen, in partjes
- 4 gedroogde vijgen, in partjes
- 100 g geitenkaas
- 1 eetlepel gedroogde munt
- 60 g hazelnoten
- Optioneel: handje (mais)meel
- Pizzasteen
- Pizzaschep
- Barbecue
Bereiding
- Leg de pizzasteen in de barbecue en verwarm de barbecue tot 220 °C.
- Maak van het deeg twee pizzabodems en verdeel de tomatensaus over de bodem. Top dit af met een mooie laag geraspte kaas.
- Beleg je pizza('s) met de vijgen, geitenkaas, munt en hazelnoten.
- Bestuif je pizzasteen met wat (mais)meel zodat je pizza niet blijft plakken. Leg de pizza(’s) op de barbecue en bak ze met gesloten deksel in ongeveer 5 minuten gaar en krokant.
Onze wijntips
Voor pizza zijn de toppings de belangrijkste smaakmakers. Geitenkaas is een frisse kaas, waar je een mooie, frisse wijn bij serveert zoals een Sauvignon Blanc, Verdejo, Grüner Veltliner of Pinot Grigio.
Recepten uit: Easy BBQ Every Moment – van Grill Guru. Nog meer barbecuerecepten en tips? Volg Grill Guru op Instagram.