Ruim een half miljoen dollar voor één fles wijn. Oftewel zo’n 71.000 euro per glas. Dat is wat een wijnliefhebber in 2018 heeft betaald voor een fles Bourgogne, die zo met één klap de duurste wijn ter wereld is geworden. En dit is niet de enige wijn met een waarde van een leuke eengezinswoning. Wie die dure jongens zijn? We zetten ze voor je op een rij. Verbaas je over de prijzen, maar verslik je niet. Want weet dat het gelukkig ook een stuk goedkoper kan!
1. Romanée-Conti Grand Cru 1945
De verwachting van de wijnkenners van het veilinghuis Sotheby’s was dat-ie voor een karige 33.000 dollar van de hand ging. Maar de fles rode wijn uit 1945 van het fameuze wijnhuis Romanée-Conti Grand Cru bracht in oktober 2018 zeventien keer meer op! Het flesje was er een uit de privécollectie van Robert Drouhin, die eigenaar van Maison Drouhin dat van 1928 tot 1964 de exclusieve distributeur van de prestigieuze wijn in Frankrijk en België was.
Het laat zich raden dat er in de kelder van Maison Drouhin een unieke collectie wijnen lag en daar kregen ook de Duitsers lucht van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om zijn bijzondere wijnen uit Bourgogne veilig te stellen, metselde vader Maurice Drouhin muren in de kelders - een labyrint van oude gangen en gewelven onder de stad Beaune - waarachter hij zijn kostbare collectie Romée-Conti verstopte.
Met succes. Jaren later is een deel van die verborgen collectie, samen met een aantal flessen uit de beste jaargangen verkocht. Een Aziatische wijnliefhebber telde voor de wijn uit 1945 het duizelingwekkende bedrag van 558.000 dollar neer. En daarna lijdzaam te moeten toezien hoe de tweede fles voor ‘slechts’ 496.000 door een Amerikaan op de kop werd getikt. Een koopje toch?
2. Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992
Prijzen vergelijken loont. Want wie zoekt naar een fles Screaming Eagle Cabernet Sauvignon van bouwjaar 1992, ziet dat je die rode Californische rakker al voor een schamele 22.400 dollar in huis haalt. Toch legde een liefhebber (of is het een filantroop?) er in 2000 tijdens een liefdadigheidsveiling ruim 22 keer zo veel voor neer. Juist: 500.000 dollar.
Nou is er wel iets bijzonders met deze cultwijn. In 1992 besloot oprichtster Jean Philips haar druiven niet langer te verkopen, maar het sap zelf te bottelen. De Screaming Eagle nam zijn eerste vlucht in dat jaar en die vintage vloog in fles van keizerlijk formaat: de Methusalem met een buik van zes liter. Voor een half miljoen dollar kreeg de koper dus eigenlijk acht flessen van het gebruikelijke formaat van 75 cl. Omgerekend zouden die dan 62.500 dollar kosten. Staat deze Screaming Eagle daarmee terecht op de tweede plaats? Jazeker. Want in grootformaat of standaard, het is en blijft een fles wijn en daarvoor is wel dat halve miljoen afgetikt.
3. Château Cheval Blanc 1947
En nog een valsspeler, want ook deze kanjer komt in een zesliterfles. En dan doet-ie met z’n naam ook nog eens vermoeden dat het om een witte wijn gaat. Maar niets is minder waar. De rode wijn, uit het mythische oogstjaar 1947 is zo rood als je ze kunt krijgen op de grens van de fameuze wijngebieden Saint-Émilion en Pomerol in het hart van Bordeaux.
De bekende wijnrecensent Robert Parker gaf dit wijntje al watertandend zijn perfecte score van honderd punten. Want, zo schreef de Amerikaanse wijnneus: “De Cheval Blanc uit 1947 heeft zo'n dikke textuur dat hij als motorolie kan worden gebruikt.” Dat raden wij niet aan, daarmee komt je auto niet ver. En waarom zou je die motorolie op peil brengen met een fles van 304.375 dollar? Want voor die prijs ging deze Methusalem Château Cheval Blanc van de hand tijdens een veiling bij Christie’s. Aan de andere kant: in Bordeaux wordt die zesliterfles Imperial genoemd. Ooit een Amerikaans automerk en voeg een a toe en je hebt imperiaal. Juist: het bagagerek voor op het dak van de auto. Vergissen lijkt daarmee menselijk, maar laten we even eerlijk zijn: een fles motorolie openen met een kurkentrekker???
Duizelt het je van al die waanzinnige bedragen? Neem dan eens een kijkje in onze webshop en zie dat je voor de prijs van één glas Romanée-Conti bij ons zo ongeveer de héle kelder leegkoopt. Da’s een wijnvoordeel!