Zoete en versterkte wijnen worden vaak dessertwijnen genoemd. De perfecte afsluiting van ieder etentje. Lees hier alles over deze heerlijke wijnen.
Productie van dessertwijn
De druiven van een dessertwijn krijgen een andere behandeling dan bij een droge wijn. Er zijn verschillende manieren om ‘liquoreuze’, zoete wijnen te maken. In Sauternes, in Bordeaux, laten ze de druiven als ze rijp zijn langer aan de wijnrank hangen. Er wordt gewacht op de botrytisschimmel, een schimmel die graag in een vochtige omgeving verblijf zoals de nevelige wijngaarden van Sauternes in de ochtend. De schimmel zorgt ervoor dat de schil van de druiven geperforeerd wordt, waardoor een deel van het water wegloopt. Er blijft een verschrompelde, beschimmelde druif over.
De botrytisschimmel, ook wel edele rotting genoemd, zorgt voor een typisch aroma. Doordat het meeste vocht uit de druiven verdwenen is, stijgt het suikergehalte relatief flink. De opbrengst is natuurlijk een stuk lager hierdoor en de wijnboer loopt risico omdat de schimmel niet altijd in de wijngaarden komt. Dit verklaart de hoge prijs per fles.
Een andere manier om tot een dessertwijn te komen is door aan een gistende wijn een grote hoeveelheid wijnalcohol toe te voegen. De gisting wordt hierdoor gestopt en de suikers blijven achter. Op deze manier wordt Port gemaakt.
Soorten dessertwijn
Ieder wijnland heeft zijn eigen dessertwijnen. Dit zijn de meest populaire dessertwijnen:
AUSLESE
Deze wijn valt in de categorie halfzoete wijnen, de druiven worden erg laat geplukt waardoor deze nog veel suiker bevatten. Meestal wordt deze wijn gemaakt van de Riesling-druif, die van nature een hoge zuurgraad heeft. Hierdoor blijven de wijnen een bepaalde frisheid houden. Deze wijn heeft een lager alcoholpercentage in vergelijking met de meeste dessertwijnen, namelijk 8,5%.
MOSCATO
Na een uitgebreid diner komt een glas versterkte zoete wijn niet altijd gelegen. Op dit soort momenten is een heerlijke friszoete wijn gemaakt van de Muscat-druif perfect. Italiaanse mousserende wijnen worden vaak ‘frizzante’ en ‘spumante’ genoemd, wat staat voor lichte of stevige bubbels. Door het lage alcoholpercentage van 5% is deze wijn ook zeer geschikt als terraswijn.
PORT
Dit is misschien wel de beroemdste zoete wijn ter wereld. Waarschijnlijk door de lange historie, grote populariteit of de prachtige Douro-vallei in Portugal waar ze vandaan komen. Port is goed te bewaren na opening, maximaal twee weken houden de meeste Portsoorten wel vol. Pas alleen op met Vintage Port, deze complexe wijn smaak het beste op de dag van opening. Het alcoholpercentage in Port ligt erg hoog, deze zit op 20%.
LATE HARVEST
Een ander type wat veel voorkomt zijn de Late Harvest wijnen. De zoetheid wordt hier bereikt door de druiven wanneer ze rijp zijn langer aan de wijnstok te laten hangen. Hierdoor worden ze overrijp, en drogen zelfs iets in aan de wijnstok. Hierdoor wordt het vochtgehalte lager terwijl het suikergehalte gelijk heeft. Deze methode wordt bijvoorbeeld in de Elzas veel toegepast.