Stroperig, met dikke druppels die langs het glas weer naar beneden glijden na een slok. Honing, karamel, noten en (ceder)hout. We hebben het natuurlijk over port! Een goede port is een dessert op zich! Wilt u weten wat port precies is, wat het verschil is tussen een Ruby Port en Tawny Port? Lees dan verder, in dit blog ontdekt u meer over deze prachtige Portugese wijnsoort.
We beginnen bij het begin, wat is port eigenlijk? Port is versterkte rode of witte wijn. De hoge suiker- en alcoholgehaltes in port komen tot stand door het gistingsproces te onderbreken en wijnalcohol toe te voegen. De specifieke en unieke karaktereigenschappen van portwijnen (zoals rijk, krachtig, zoet en kruidig) worden bepaald door die unieke productiemethode in combinatie met de leisteenbodem, het uitzonderlijk warme en droge klimaat en druivenrassen die alleen in Portugal zijn aangeplant.
Port wordt gemaakt in het DOC Porto, dat gelegen is in het Dourodal in het noorden van Portugal. Hoewel de DOC’s Porto en Douro in hetzelfde productiegebied liggen, is het aan de DOC Porto voorbehouden om, in een afgebakende regio in het Dourodal, de versterkte rode en witte portwijnen te maken.
Ruby Port
De naam van deze port zegt eigenlijk al alles over de kleur: een Ruby Port heeft een prachtig diepe robijnrode kleur, de kleur van een jonge portwijn. En dat klopt, Ruby Port is vrij kort op hout gerijpt en heeft daardoor – naast die prachtige kleur – de volle, niet al te complexe, geur en smaak van rode en zwarte vruchten (kersen!), kruiden, chocolade en stroop.
Wat is Tawny Port?
‘Tawny’ betekent ‘amber’ en een port krijgt die amberkleur niet zomaar. Daarvoor is een lange houtrijping nodig, waarbij nauwkeurig gecontroleerde oxidatie uiteindelijk leidt tot de ontwikkeling van een port met een prachtige kleur en een krachtige geur én smaken van noten, koffie, gedroogd fruit en ceder. Deze portwijnen hebben een bijzondere complexiteit, zijn zacht en harmonisch. Hoe langer een Tawny Port op hout rijpt, hoe complexer de smaak en kleur.
Niet iedere port mag overigens de naam Tawny dragen, daarvoor moet de wijn minimaal drie jaar op hout gerijpt zijn (waardoor die amberkleur dus ontstaat). Tawny Port is meestal een blend van verschillende oogstjaren. Na die drie jaar rijping mag de port gebotteld worden, hoewel veel porthuizen er vaak voor kiezen de wijn veel langer door te laten rijpen; veel Tawny’s rijpen zo’n zeven jaar.
Is een Tawny 10, 20 of zelfs 30 of meer dan 40 jaar gerijpt? Ja, dat kan! Dat zijn Old Tawny Portwijnen.
Portwijnhuis Barão de Vilar
Barão (‘baron’) de Vilar is een oude titel die in 1828 werd verleend aan de families Kopke en Van Zeller, families die worden gezien als de grondleggers van de portmarkt. Hoewel hun kennis van portwijnen maken al generaties teruggaat (veertien, om precies te zijn!), is de titel pas in 1996 door de huidige baron geregistreerd als naam voor port. Zo ontstond wijnhuis Barão de Vilar, nu een van de beste porthuizen van Portugal.
De Tawny Port van Barão de Vilar uit het assortiment van Wijnvoordeel is samengesteld uit een viertal jonge porten, die van de druivenrassen tinta cao, tinta francesca, tinta nacional en tinta roriz. De wijnen zijn ruim zeven jaar gerijpt op kleine eikenhouten vaten en dat ruik en proef je. In de delicate geur ontwaar je pruimen en noten en de smaak is vol, rijk met een heerlijk lange afdronk. Serveer je als sluitstuk van een diner een chocoladedessert of een kaasplank met onder meer een oude en een blauwe kaas? Dan is deze Tawny een uitstekende metgezel.