


Een lekkere wijn voor Pasen uitkiezen? Da’s een eitje. Helemaal met het handige overzicht hieronder. Een lekkere wijn bij ei, het paasontbijt of de paasbrunch? Dan zit je hier goed. Ja, zelfs voor een wijn bij ei. Benieuwd naar andere wijn-spijscombinaties voor Pasen? We geven hieronder een aantal heerlijke voorbeelden en pakken als eerste dat gekookte eitje bij de oren.
Pinot blanc, het echte vriendje van ei
Nou, daar gaan we: het enige wijnvriendje van een gekookt ei is de witte Pinot Blanc of z’n Italiaanse evenknie Pinot Grigio. Zo’n ei mag er dan wel simpel uitzien, het is geen makkelijke jongen. Als het op wijn aankomt dan. Want hoe fris en fruitig de wijn ook is, naast ei komt-ie vooral hard en zuur over. Ei is namelijk basisch, het tegenovergestelde van zuur. En die twee uitersten botsen, met als resultaat dat het natuurlijke zuurtje in wijn wel heel streng overkomt.
De soepele Pinot Blanc met z’n zachte zuren is daarom de beste vriend van ei. En ei mag dan eenkennig zijn, Pinot Blanc is dat absoluut niet. Die laat zich ook maar wat graag combineren met andere paasgerechten als croissants met (kruiden)kaas, gerookte zalm, kalfsoesters, kip en konijn. En mag het allemaal wat luxer en feestelijker, ga dan voor Cava of Prosecco. Heerleik!
Uitgebreid paasontbijt
Hoe begin je Pasen beter dan met ontbijt op bed? Lekker warm onder de wol, met croissantjes, een gekookt eitje, een ontbijtyoghurtje en een bakje fruit binnen handbereik. Echt feest wordt het met een glas verse jus én een fles bubbels. Met of zonder alcohol, dat is om het even. Ook erg lekker: de verse jus mixen met een scheut mousserende wijn. Zo maak je je eigen Mimosa, dé cocktail om de dag feestelijk mee te beginnen.
Paasbrunch ideeën
Geen zin in kruimels in bed? Laat dat verwenontbijt voor wat het is en dek de tafel voor een gezellige paasbrunch. Met een eitje natuurlijk, al is de paasbrunch dé gelegenheid om ook te genieten van die andere typische voorjaarslekkernij: asperges! Verwerkt in een soep, in quiche of klassiek met een botersaus, ham en – daar is-ie weer – een eitje, de mogelijkheden met asperges zijn oneindig. Benieuwd naar welke wijn je daarbij schenkt? Kijk dan eens op onze wijn-spijs pagina die geheel is gewijd aan het goud uit Hollandse bodem.
Bewaar je de asperges voor een later moment en kies je bij de brunch voor croissantjes, warme broodjes, smakelijk beleg, eieren en een typisch paasgerecht als quiche, ga dan voor een soepele en frisse witte wijn als Pinot Blanc uit de Elzas of een Sauvignon Blanc. Voorkeur voor rood? Dan zijn een lichte Pinot Noir of Beaujolais jouw favoriete paaswijnen.
Smaakvol paasdiner
Pasen is de ultieme gelegenheid om heerlijk gerechten uit de keuken te toveren. Ben je opzoek naar de perfecte wijn voor bij jouw paasdiner? Lees dan deze blog en maak van jouw diner een succes!
En die borrel dan?
Laten we daar niet moeilijk over doen en gewoon lekker genieten van de wijn die je even daarvoor tijdens de brunch of het diner hebt opengetrokken. En wil je daar een lekker hapje bij serveren? Doe inspiratie op bij de paasgerechten hierboven. Of gebruik de leftovers van de paasbrunch of het diner, opgediend op een tapasplankje, in een borrelglaasje of op een fraaie lepel. Zo ziet je paashapje er feestelijk uit én weet je zeker dat-ie hemels smaakt bij de wijn waarvan je geniet. Fijne paasdagen!