De lekkerste bubbels voor de feestdagen

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: Saskia
op 05-12-2022
Delen
De lekkerste bubbels voor de feestdagen
De lekkerste bubbels voor de feestdagen

Op zoek naar een mooie bubbelwijn? Wij hebben een prachtig assortiment met mousserende wijnen uit de meest toonaangevende gebieden. Van Champagne tot Cava en Prosecco. Ontdek de mooiste mousserende wijnen bij Wijnvoordeel. 

Of het nu rond de feestdagen is, bij een speciale gelegenheid of simpelweg om het weekend in te luiden, de meeste van ons hebben wel eens een glas mousserende wijn in handen gehad. De verzamelnaam mousserende wijn omvat een breed scala aan prachtige wijnen die stuk voor stuk uniek zijn. Maar wat onderscheidt Cava, Champagne en Prosecco van elkaar? En hoe komen die bubbels eigenlijk in de wijn terecht? Lees alles over mousserende wijn in onze blog. 

Wat is mousserende wijn?

"Mousserende wijn is een koolzuurhoudende wijn die kan worden gemaakt van witte of rode druiven."

Mousserende wijn is misschien wel de lekkerste en zeker de meest technische wijn van allemaal. De wijn ondergaat namelijk niet één gisting (om de alcohol in de wijn te krijgen), maar ook een tweede gisting om de bubbels in de wijn te krijgen. Tijdens dit proces staat de wijnmaker voor een heleboel keuzes die van grote invloed zijn op de smaak van de uiteindelijke wijn. 

Mousserende wijnen variëren van droog tot zoet en vertonen een spectrum aan smaken die afhangen van de gebruikte druiven, het klimaat waarin ze zijn verbouwd en de toegepaste vinificatiemethode. Hoewel witte mousserende wijnen veruit het meest populair zijn, bestaan er ook mousserende rosé wijnen en, in mindere mate, rode wijnen.

Bekendste mousserende wijnen

Naast dat er verschillende methode zijn om mousserende wijn te maken, zijn er logischerwijs dus ook verschillende soorten mousserende wijn op de markt te vinden. Het verschil tussen deze wijnen is het gebruik van verschillende druiven en de verschillende productiewijzen. De meest bekende zijn:

Champagne

Veel mensen gebruiken de termen Champagne en mousserende wijn door elkaar. Maar hoewel alle Champagne mousserende wijn is, zijn niet alle mousserende wijnen Champagne. Om de officiële benaming Champagne te krijgen moet een wijn namelijk uit de Champagnestreek in Frankrijk komen. 

Champagne komt dus uit de Champagnestreek. De wijn wordt gemaakt volgens de Méthode Champenoise en wordt gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Er zijn weliswaar nog enkele andere druiven toegestaan om Champagne van te maken, maar die zijn slechts goed voor een fractie van de totale aanplant in de regio.  

Cava

Hoe heet Spaanse mousserende wijn? Cava! Cava is Spanje’s grote trots afkomstig uit de streek Penedès. De meest gebruikte druiven om de wijn mee te maken zijn Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Cava wordt net als Champagne gemaakt volgens de méthode champenoise, in Spanje omgedoopt tot de méthode traditionelle. In de volksmond wordt Cava nog wel vaak Champán of Champaña genoemd.

Prosecco

Prosecco is de meest populaire mousserende wijn uit Italië. Hoewel de wijn vaak wordt vergeleken met Champagne wordt de wijn gemaakt van andere druiven en op een andere manier. Namelijk van de Glera druif en volgens de Charmat Methode. Tot zo’n dertig jaar geleden werd de wijn alleen in Veneto, de herkomstregio van de wijn, gedronken. Doordat de wijn als het perfecte aperitief werd gezien is de wijn inmiddels wereldwijd in populariteit gestegen. 

Crémant 

Oorspronkelijk verwees Crémant naar een bepaalde stijl van mousserende wijn geproduceerd in de Champagnestreek volgens de Méthode Champenoise. In tegenstelling tot de klassieke Champagnes waren Crémants iets minder bruisend. Crémant betekent letterlijk romig en dat is dan ook wat de wijn is: fluweelzacht en romig. 

De betekenis van Crémant is echter geëvolueerd en verwijst naar elke wijn die is gemaakt volgens de Méthode Champenoise, maar die niet uit de Champagnestreek komt. Crémants kunnen worden gemaakt in zeven verschillende regio’s in Frankrijk: Crémant de Bordeaux, Crémant de Die, Crémant du Jura, Crémant de Limoux, Crémant d’Alsace, Crémant de Loire en Crémant de Bourgogne. Crémant d'Alsace is veruit de meest productieve regio en produceert meer dan vijftig procent van alle Franse Crémants.

Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

Voor het maken van elk soort mousserende wijn is er eerst een stille basiswijn nodig. Deze kan zowel van één druif als van meerdere druiven worden gemaakt. Deze stille wijn ondergaat vervolgens een tweede gisting waardoor de bubbels in de wijn komen. Dit kan op verschillende manieren, het bekendst zijn: 

Méthode Champenoise of Methode Traditionnelle

Voor het maken van mousserende wijnen zijn er verschillende methoden, waarvan de Méthode Champenoise wordt beschouwd als de belangrijkste methode. De term wordt meestal gebruikt voor wijnen die in de Champagnestreek worden gemaakt, terwijl de term Méthode Traditionelle betrekking heeft op wijnen die op dezelfde wijze worden gemaakt maar uit een andere regio komen. 

Bij deze methodes vindt de tweede gisting plaats op de fles. De stille basiswijn wordt (samen met wat extra gist en suiker) gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. De wijn ondergaat vervolgens zijn tweede gisting in de fles waarbij het koolzuur ontstaat. Vervolgens rijpt de wijn op de droesem (de dode gistcellen), wat van invloed is op de aroma’s, smaken en textuur van de wijn.

Als de wijn voldoende heeft gerijpt wordt het bezinksel van de dode gistcellen uit de fles verwijderd, dit wordt dégorgement genoemd. Tot slot wordt er nog een liqueur d’expédition toegevoegd: een mengsel van onder andere wijn en suikers om de fles weer aan te vullen. Met deze laatste toevoeging wordt bepaald hoe droog of zoet de uiteindelijke mousserende wijn wordt. Tot slot wordt de fles afgesloten met een kurk en een zogenaamde muselet. Je weet wel: dat kapje met ijzerdraad dat moet voorkomen dat de kurk te vroeg uit de fles knalt. 

Deze methode is het meest tijdrovend van allemaal en wijnen die volgens deze methode zijn gemaakt, zijn daarom vaak ook prijziger. Bekende voorbeelden zijn Champagne, Cava en Crémant. 

Charmat-methode

Een snellere en tevens goedkopere manier om mousserende wijn te maken is de Charmat-methode, ook bekend als de tank methode. Bij dit proces, dat vooral wordt gebruikt voor het maken van Prosecco, wordt de wijn van de eerste gistingskuip overgebracht naar een grote afgesloten tank onder druk. Hier ondergaat de wijn zijn tweede gisting en ontstaat er koolzuurgas. 

De wijn wordt vervolgens gebotteld en op de markt gebracht. Deze methode levert lichtere en meer fruitige mousserende wijnen op. 

Transfermethode

Een andere manier, waarbij aspecten van zowel de traditionele als de tankmethode worden gebruikt, is de transfermethode. BIj deze techniek ondergaat de wijn een tweede gisting in de fles en wordt vervolgens overgeheveld naar een tank waar hij wordt gefilterd. De kostbare stappen van bijvoorbeeld het dégorgement worden hierbij overbodig, terwijl het karakter van de wijn behouden blijft. 

Carbonatatie

Een laatste methode (en de goedkoopste van allemaal) is carbonatatie. In plaats van dat de wijn een tweede gisting ondergaat om zo zijn bubbels te krijgen, wordt er koolzuurgas in de wijn geïnjecteerd, die vervolgens onder druk wordt gebotteld.

Hoe droog is mousserende wijn? 

Mousserende wijn heeft verschillende niveaus van zoetheid, die vaak op het etiket van de fles worden vermeld. Dit zijn van minst naar meest zoet: 

  • Brut Nature: wijnen met dit label zijn kurkdroog. Suiker, als die er al is, wordt alleen toegevoegd om de zuurgraad iets te verzachten. 
  • Extra Brut: dit is de op een na droogste stijl van mousserende wijn. In deze wijn heeft de gist zo goed als alle suikers verbruikt waardoor er nagenoeg geen restsuikers in de wijn aanwezig zijn. 
  • Brut: dit is de meest populaire soort mousserende wijn. Deze wijnen zijn droog, maar hebben wel een vleugje zoetheid. Champagne is de meest voorkomende wijn die Brut wordt genoemd. 
  • Sec: letterlijk vertaald betekent deze term ‘droog’, maar toch heeft een wijn met dit label meer restsuikers dan de Brut variant. 
  • Demi-Sec: wijn met dit label is niet extreem zoet, maar heeft wel een merkbare zoetheid die eerder overkomt als fruitigheid. 
  • Doux: doux is de meest zoete variant en bevat het meeste restsuiker.
Champagne kelderChampagne kelder
Champagne kurkenChampagne kurken

Op zoek naar meer inspiratie?

Reacties