Als we het over champagne hebben dan hebben we het vaak over kerst, oud en nieuw en andere feestelijke gelegenheden. Maar waarom drinken we eigenlijk champagne als we iets te vieren hebben? Toeval? Marketing? Of een klein beetje van beide?
Toeval?
Mousserende wijnen zijn een relatief jong fenomeen. Toch wordt al eeuwenlang het glas geheven bij het inluiden van het nieuwe jaar. Tijdens de middeleeuwen dronk men al champagne, maar leek dit toen alles behalve op de bubbelende drank die we vandaag de dag kennen. De bubbels in de wijn werden later, per toeval, pas ontdekt. De champagne van toen was een bubbelloze wijn die als kwalitatief goed werd bestempeld als je na een paar glazen geen stekende hoofdpijn kreeg.
Explosief goedje
Wijnboeren uit de Champagnestreek probeerden een superieure witte wijn te maken die de populaire rode bourgogne zou verdringen. Omdat de wijn slecht verouderde op vat, kwamen zij op het idee om de wijn op fles te bewaren. Door de koude winters in de Champagnestreek bevroren de gistcellen en stopte de fermentatie van de wijnen. In het voorjaar ontwaakten de gistcellen in de wijn weer en begon de champagne spontaan aan zijn tweede gisting. Omdat de flessen vaak zwak waren explodeerden er veel, waarbij soms zelfs doden vielen. De flessen die het wel overleefden bevatten de voorloper van de populaire champagne.
Duivels drankje
Waar de Fransen met de handen in het haar zaten en de bubbelende wijn bestempelden als ‘duivelse wijn’, probeerden de Engelsen het proces juist onder de knie te krijgen. De Engelsen mogen dan de historische ontdekkers van het bubbelprocédé zijn, het was uiteindelijk toch de Franse monnik Dom Pérignon die het proces van champagne maken verfijnde. Hij ontwikkelde de wettelijk voorgeschreven Méthode Traditionelle, ging op zoek naar stevigere flessen en kwam met het idee om de flessen af te sluiten met kurk en draad. Daarnaast was Dom Pérignon de eerste die van blauwe druiven witte wijn wist te maken.
Luxe product
Maar nu weten we nog niet waarom champagne zo populair werd als feestelijk drankje. Dit is te danken aan Louis XV. Toen hij in 1728 een wet maakte die toestond dat champagne voortaan in flessen mocht worden vervoerd (in plaats van houten vaten), was het hek van de dam en werden er grote champagnehuizen geboren. Vanwege het lastige productieproces werd de wijn vanaf begin af aan al gezien als luxeproduct. De Franse adel zat inmiddels dagelijks aan het bubbelende drankje en ook de export van champagne kwam razendsnel op gang.
Champagne met oud en nieuw
Met de komst van de industriële revolutie werd niet langer alleen de focus gelegd op de elite, maar ook op de steeds rijker wordende middenklasse. Zij wilden immers ook genieten van deze exclusieve en bruisende wijn. Omdat champagne te duur was voor dagelijks gebruik, dronk men de drank vooral tijdens feesten en bijzondere gelegenheden. Zoals oud en nieuw. Met de komst van de nieuwe media in de negentiende eeuw groeide ook de reclame voor champagne, wat het feestimago van de bubbelende drank versterkte. Vooral in de decembermaand verscheen er veel reclame voor champagne en tot op de dag van vandaag luiden we het nieuwe jaar vaak nog steeds in met een feestelijk glas bubbels. En of dit nou per toeval zo is gekomen, of toch dankzij een goed staaltje marketing. Wij zeggen geen nee tegen een goed glas bubbels met oud en nieuw!
TIPS VOOR HET PERFECTE GLAS BUBBELS
Heb jij na het lezen van deze blog ook zin in een goed glas bubbels met oud en nieuw? Lees dan snel onderstaande tips om het perfecte glas bubbels in te schenken.
Tip 1: Niet knallen
Het liefst ga je natuurlijk knallend het nieuwe jaar in, maar helaas wordt je champagne er hierdoor niet beter op. Als je de kurk laat knallen gaat er namelijk veel koolzuur verloren. Beter is daarom om de kurk voorzichtig los te draaien en je duim er op te houden om te voorkomen dat de kurk alsnog wegschiet. Toch een fles champagne poppen? Zet er dan minimaal twee koud, een om te poppen en een om te schenken.
Tip 2: Schuin schenken
Net als met bier kun je champagne het beste in een glas schenken terwijl je deze schuin houdt. Hiermee voorkom je dat je bubbels verliest en je handen nat worden.
Tip 3: Wijnglas
Flûtes, je kent ze wel. De lange glazen speciaal voor champagne. Of toch niet? Uit onderzoek van de universiteit van Reims blijkt dat de aroma’s van champagne veel beter tot zijn recht komt in een glas dat bovenaan breder is. Pak dus maar gewoon de wijnglazen uit de kast.
Tip 4: Goed koelen
Champagne is het lekkerst als hij goed gekoeld is. Bewaar de fles bij voorkeur op een donkere plaats bij een temperatuur van 12 tot 14 graden en zet hem voordat je de champagne gaat drinken zo’n drie kwartier in de koelkast zodat de temperatuur terug wordt gebracht naar 8 tot 10 graden.