Bruisend door Italië

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: Saskia
op 22-07-2022
Delen
Prosecco
Prosecco

Bekijk alle:

Rijdend door de heuvels en bergen van Veneto, strijk je neer op een terras in Italië. Wat drink je daar? Prosecco natuurlijk! Uit dit gebied komen naast de prachtige Amarone’s namelijk ook geweldige bubbels. Nu ben jij natuurlijk nieuwsgierig: wat is prosecco?

Prosecco wordt gemaakt van de druif glera, die in het verleden prosecco werd genoemd. Om verwarring te voorkomen heeft deze druif een nieuwe naam gekregen. Het gebied heeft namelijk een eigen DOC- en DOCG-status met dezelfde naam en dat kon voor verwarring zorgen. Daarom wordt sinds 2009 de naam glera gebruikt voor de druif die zorgt voor deze prachtig bruisende wijn. Wist je overigens dat er vroeger stille wijnen, zonder bubbels van deze druif werd gemaakt? Deze wordt nog steeds gemaakt, al zien we ‘m tegenwoordig steeds minder voorbij komen. Gelukkig kunnen wij nu wel volop genieten van een bruisende slok!

Wat is prosecco?

Prosecco is een mousserende wijn met vaak fruitige geuren van appel, perzik, meloen, peer en bloemen. Er zijn twee varianten van de mousserende Prosecco, namelijk een spumante en een frizzante. De spumante heeft veel aanwezige bubbels en de frizzante heeft zachtere, minder aanwezige bubbels. Daar hebben we een mooie uitleg bij bedacht. Een frizzante heeft een druk van 2,5 tot 3,5 bar. Een spumante heeft een druk van 5 tot 6 bar. En als we even terug denken aan die mooie autoroute door Noord-Italië: jouw banden hebben een druk van ongeveer 1,8 tot 3,2 bar. Geen wonder dat die kurk zo de fles uit plopt!

Prosecco, Champagne, Cava: wat is het verschil?

Prosecco is het Italiaanse paradepaard als het aankomt op bubbels. In tegenstelling tot Champagne en Cava wordt Prosecco volgens de tankmethode gemaakt, ook wel de charmat methode genoemd. Dit houdt in dat de wijn een tweede gisting ondergaat op de tank en daar de bubbels van krijgt. Bij Champagne of Cava vindt de tweede gisting plaats in de fles, dit wordt de traditionele methode genoemd. De manier waarop de wijn is gemaakt, is niet het enige verschil. Denk maar eens aan het land, de regio en de druiven. Al deze mousserende wijnen komen uit een specifiek gebied en worden gemaakt van andere druiven.

ProseccoProsecco

Altijd tijd voor Prosecco

Als het aan de Italianen ligt, is het altijd tijd voor Prosecco. Dat is namelijk het echte la dolce vita. Je ziet op elk tijdstip van de dag wel iemand genieten van een glas Prosecco in Italië. Als aperitief, maar zeker ook als begeleider. Plaats er maar eens een goede antipasti plank met parmaham, prosciutto, een mooi stuk Parmezaanse kaas, pecorino en een versgebakken foccacia naast. Als je daar een mooie Prosecco bij schenkt, is het elke dag feest. Dan is 100 procent genieten gegarandeerd.

Naast Prosecco houden ze in Italië ook van cocktails. Die zijn extra feestelijk als je ze maakt met Prosecco. De cocktail die in Italië dagelijks wordt gemaakt is de Spritz, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Denk maar eens aan een Scroppino: Prosecco met wodka en citroensorbetijs. Of een Hugo met vlierbloesemsiroop, limoen, munt en Prosecco. Ook de Mimosa kunnen we natuurlijk niet overslaan: een cocktail in combinatie met sinaasappelsap en cointreau. Geen wijn zo toegankelijk als de fijne Prosecco!

Bestel een van onze prosecco's

    • Amets Prosecco Spumante Extra Dry (Organic)
    • Amets Prosecco Spumante Extra Dry (Organic)
    Italië, Veneto
    Waardering:
    100% 100 0
    (1)
    Amets Prosecco Spumante Extra Dry (Organic)
    Smaak - Opwekkend
    Druif - Glera
    15,98
  1. 2022 | Italië, Veneto
    Antica Viti Prosecco Rosé DOC Vino Spumante Dry Millesimato
    Smaak - Opwekkend
    Druif - Glera, Pinot Noir
    Normale prijs 11,98 Speciale prijs 8,99
    Je bespaart

Op zoek naar meer inspiratie?

Reacties