Je hebt iets te vieren en wilt de kurk laten knallen. Gelijk heb je! Maar wat als je (even) geen alcohol wilt? Dan schenk je gewoon een alcoholvrije bubbel. Smakelijk én feestelijk. En met zo’n alcoholvrije mousserende wijn kun je zo vaak proosten als je maar wilt. Laat die kurk maar knallen dus!
Tegenwoordig is er volop keuze als je zoekt naar wijnen zonder alcohol. Rood, wit en rosé, bedenk het en er is een alcoholvrije variant op de markt. Zelfs de feestelijke variant met bubbels is zonder alcohol verkrijgbaar en wel van zo’n hoge kwaliteit, dat-ie niet van echt is te onderscheiden. Maar hoe lekker ook, de naam alcoholvrije Champagne mag het niet dragen. Dat eer is voorbehouden aan de mousserende wijn die in de Franse Champagnestreek wordt gemaakt. En daar worden (nog) geen alcoholvrije bubbels gemaakt.
Bruisen als het origineel
Oké, alcoholvrije Champagne bestaat dus officieel niet. Laat dat de pret vooral niet drukken, want er zijn genoeg mousserende wijnen verkrijgbaar die ruiken, smaken en bruisen als het origineel. Dat zit ‘m in de methode die wordt gebruikt om de alcohol uit de wijn te halen. Een techniek die in het verleden veel werd gebruikt is omgekeerde osmose. Dat klinkt ingewikkelder dan het is: de wijn wordt door een filter gehaald, waarbij de alcohol wordt gescheiden van de andere elementen in de wijn. Klein nadeel: er kunnen ook geur- en smaakstoffen achterblijven in het filter. Dat filteren gebeurt bovendien bij een relatief hoge temperatuur en daar wordt een wijn niet fraaier van.
Alcoholvrije bubbels voor fijnproevers
Gelukkig is er een nieuwe methode: vacuümdestillatie. Dat is een kostbare techniek, maar wel de manier om alcoholvrije wijnen voor de fijnproever te maken. In een flitsende installatie wordt de luchtdruk sterk verlaagd, hierdoor verdampt alcohol bij kamertemperatuur. Beter! Want tegen kamertemperatuur is een wijn prima bestand! Bij de vacuümtechniek kan het voorkomen dat ook vluchtige aroma’s zoals geuren uit de wijn verdwijnen. Maar die worden opgevangen om ze daarna weer aan de inmiddels alcoholvrije wijn toe te voegen.
De beste kwaliteit
Zo uitgelegd, lijkt het een simpele klus. In de praktijk komt er echter nog wel wat kijken bij die vacuümtechniek. Sterker nog, het is behoorlijk kostbare methode. Ook omdat voor de installatie een flinke som geld moet worden neergelegd. Toch zijn er steeds meer wijnmakers die gebruik maken van deze methode. Simpel: omdat de beste kwaliteit alcoholvrije wijn oplevert. Reken maar dat dat meespeelt, nu de consument steeds kritischer wordt.
Het echte Champagne-gevoel
Een alcoholvrije wijn is dus amper van echt te onderscheiden. En drink je een mousserend exemplaar, dan zorgen de bubbels voor dat echte Champagne-gevoel. Helemaal als je het drankje goed gekoeld serveert. Wedden dat je dan maar wat graag een tweede glas drinkt? Ga gerust je gang, want alcohol zit er niet meer in. Geen kater dus morgenvroeg. Klein nadeel: een wijn zonder alcohol is niet lang houdbaar. Geen probleem toch? Helemaal niet omdat ook daar weer een voordeel tegenover staat: met de alcohol zijn ook de meeste calorieën uit de wijn gehaald. Tel uit je winst! Daarover gesproken, een goede alcoholvrije wijn, met of zonder bubbels, is al verkrijgbaar vanaf een euro of zes. Waar wacht je dus nog op? Wij zeggen alvast proost!