2001 | Spanje, Ribera del Duero

Allende la Vega Ribera del Duero DO Reserva

Vind ‘m maar eens, een 18 jaar oude Reserva uit de prestigieuze wijnstreek Ribera del Duero gemaakt van Tempranillo-druiven die rijpen aan ruim tachtig jaar oude stokken. Deze fluweelzachte wijn heeft 26 maanden gerijpt op eikenhout om daarna nog eens jaren te rusten in de fles. Met 18 jaar is deze fluweelzachte Reserva prachtig ontwikkeld en rijp om de kelder te verlaten.

12,99
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 35 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Druivensoort: Tempranillo
Smaakprofiel: Vol & Krachtig Volledige proefnotitie
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Rijke en rijpe Reserva

Helder kersenrood met prachtige robijnrode reflecties. Intens en complex, met de indrukwekkende geuren van donkere kersen en bessen en rijpe pruimen, aangevuld met impressies van zoethout, vanille, een warm rokertje en een vetertje leer. En dan die smaak! Fluweelzacht, vol en romig met verleidelijk rijp fruit, kruiden, vanille en chocolade. Een wijn om een diepe buiging voor te maken. Om daarna snel nog een slok te nemen, de ogen te sluiten en te genieten van de zachte afdronk die van geen ophouden weet. Beter wordt het niet. Tip: geef deze Reserva van respectabele leeftijd wat lucht voor het serveren om de aroma’s echt op gang te krijgen.
Serveertips
Lamsvlees, pittige stoofpotjes en een blokje oude kaas
Specificaties
WijnsoortRode Wijn
LandSpanje
DruivensoortTempranillo
RegioRibera del Duero
SmaakprofielVol & Krachtig
Alcoholgehalte14.00
Jaargang2001
Houtrijping26 maanden
Serveertemperatuur16-18 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2022
AllergenenBevat Sulfieten
AfsluitingNatuurkurk
EAN-nummer8421527090916
Art.nr.6214701
Reviews
Allende-la-Vega-Ribera-del-Duero-DO-Reserva
Unieke Reserva die na jaren rust in de kelder nu het daglicht ziet

Wat Bordeaux is voor Frankrijk, is Ribera del Duero voor Spanje. Al sinds de negende eeuw worden hier, ten noordwesten van Madrid aan de rivier de Duero, wijnen gemaakt. Het was Bodega Vega Sicilia die de streek medio negentiende eeuw echt op de kaart zette, met topwijnen die wereldwijd in de smaak vielen en dat nog altijd doen. Een ander legendarisch wijnhuis uit Ribera del Duero is Pesquera, dat door de Amerikaanse wijnjournalist Robert Parker is vergeleken met het wereldberoemde Franse wijnhuis Pétrus. De belangrijkste druif in het gebied is de Tinto Fino, de plaatselijke variant van de Spaanse druif Tempranillo. Om tot mooie geuren en smaken te komen, krijgt deze druif in andere Spaanse wijnstreken vaak gezelschap van collega-druiven. Dankzij het klimaat en de bodemsamenstelling in Ribera del Duero kan de Tinto Fino de klus in zijn eentje klaren. En hoe! Het is niet voor niets dat wijnen uit dit gebied gelden als de beste van Spanje.

Bodegas Señorío de la Serna

Bodegas Señorío de la Serna opende de deuren in 1966. In 1994 kwam de bodega in handen van Don Hipólito José de La Serna, die het wijnhuis met grote investeringen moderniseerde om aan de hoogste kwaliteitseisen voor het maken van topwijnen te voldoen. De druiven die gebruikt zijn voor deze wijn zijn afkomstig van wijngaarden tot honderd jaar oud. Alles om te komen tot perfecte wijnen, die de reputatie van de Spaanse wijnstreek Ribera del Duero eer aan doen. Na het plotselinge overlijden van zijn echtgenote trok Don Hipólito José de La Serna de deuren van zijn wijnhuis achter zich dicht, om nooit terug te keren. De verrassing was dan ook groot, toen tien jaar na zijn vertrek een kijkje werd genomen in de kelders en daar wijnen werden aangetroffen die jarenlang lagen te rijpen op eikenhouten vaten en in de fles. Deze unieke Reserva uit 2001, die na jaren rust in de kelder nu eindelijk het daglicht ziet, is daar het resultaat van.

Naar boven