GRATIS THUISBEZORGD V.A. € 35,-
Vragen? Bel ons: 031-7702796
Welkom wijnliefhebber,

Mousserende wijn

Alles over Champagne | Wijnvoordeel De vaak dure champagne heeft een lange tijd onder de noemer mousserende wijn gestaan. Om deze wijnen ook toegankelijk te maken voor de alledaagse wijnliefhebbers, bestaan er gelukkig meerdere alternatieven. Zo heeft elk land heeft zijn eigen mousserende wijnen, waarvan de meest bekende de Italiaanse Prosecco en de Spaanse Cava is.
 

Meer over mousserende wijn

Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied, la Champagne in Frankrijk. De Champagne is ten oosten van Ile-de-France gelegen en strekt zich uit tot aan de Meuse, in het Nederlands de Maas. Het is een gevarieerde streek qua landschap, waarbij in het noordelijkste deel de Ardennen liggen.

Mousserende wijn die niet in deze regio gemaakt wordt, mag niet de naam champagne hebben en wordt ook wel méthode traditionnelle genoemd. De benaming méthode champenoise mag niet meer worden gebruikt voor schuimwijnen die niet uit de champagne streek komen.
 
» Ga direct naar de mooiste mousserende wijnen  
Alles over Champagne wijn | Wijnvoordeel

Rijpingsproces van mousserende wijn

Mousserende wijnen beginnen als gewone stille witte wijnen, waarbij de koolzuurgas ontstaat tijdens het gistingsproces. Er zijn twee manieren om de beroemde bubbeltjeswijn te maken: de méthode traditionnelle en de méthode charmat.

De meest gebruikte methode is echter de méthode champenoise of méthode traditionelle waarbij een tweede gisting (prise de mousse) op fles plaatsvindt. De wijnmaker voegt bij het bottelen van de wijn een mengsel van gist en suiker (liqueur de tirage) aan de volle flessen toe en sluit deze vervolgens af met een kurk. De gistcellen zetten de suiker weer om in alcohol waarbij koolzuur ontstaat. Echter kan deze niet uit de fles ontsnappen, de bubbels hebben dus geen andere keuze dan zich te vermengen met de wijn.

Om het bezinksel uit de fles te halen wordt de flessenhals ondergedompeld in zeer koude vloeistof, waardoor de wijn verandert in een ijsblok. Vervolgens kan de kurk worden verwijderd en wordt de ijsblok uit de fles geduwd door het gas dat opeens ontsnapt. Bij de volgende stap, de dosage, wordt de fles bijgevuld met een mengel van champagne en rietsuiker, wat bepalend is voor een belangrijk deel van het karakter van de champagne.
 

Gratis Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van het voordeligste wijnaanbod van Nederland.

Contact & service


Of bel: 031-7702796 
Maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur

Wijnkeuzehulp
Zoekservice

Veilig & goed beoordeeld

Trustpilot Trust Ecommerce Europe Thuiswinkel Waarborg

Betaalmogelijkheden

Betaling kan via iDEAL, creditcard, PayPal, VVV Giftcard of per factuur.
                     Veilig online betalen bij wijnvoordeel

Bezorgen & retourneren

✓ Verzending via PostNL
✓ Binnen 24 uur thuisbezorgd
Onze wijnen worden bezorgd door PostNL (weekend uitgezonderd)
✓ Kosteloos retourneren

» Meer info
volg ons Like wijnvoordeel.nl op Facebook Volg wijnvoordeel.nl op Twitter Volg wijnvoordeel.nl op Google+ Volg wijnvoordeel.nl op YouTube
volg ons Like wijnvoordeel.nl op Facebook Volg wijnvoordeel.nl op Twitter Volg wijnvoordeel.nl op Google+ Volg wijnvoordeel.nl op YouTube
Volg ons
  • Like wijnvoordeel.nl op Facebook
  • Volg wijnvoordeel.nl op Twitter
  • Volg wijnvoordeel.nl op Google+
  • Volg wijnvoordeel.nl op YouTube

© 2017 wijnvoordeel.nl